Pagina principala / Noutăţi / Cu suportul UE în 5 raioane ale țării este lansat Programul Portage

Cu suportul UE în 5 raioane ale țării este lansat Programul Portage

6 decembrie 2016

40 de specialiști în lucrul cu copii cu necesități speciale din raioanele Cahul, Călărași, Fălești, Nisporeni și Ungheni participă în perioada 5-8 decembrie curent, la atelierul de instruire privind implementarea Programului de asistență și suport în educație la domiciliu, pentru familiile cu copii cu necesități speciale Portage. Programul va fi pilotat în cele 5 raioane, după care va fi integrat în sistemul național de educație și protecție socială.

Evenimentul este organizat în cadrul proiectului finanțat de Uniunea Europeană ”Sporirea accesului copiilor cu necesități speciale la servicii comunitare de suport și educație în primii ani de viață” implementat de AO ”Parteneriate pentru fiecare copil” /PPFC/. Trainingul este desfășurat de către experții în domeniu din cadrul Asociației Naționale Portage din Marea Britanie, Tracy Harvey și Jane McHale.

Prezentă la evenimentul de deschidere a atelierului, Viorica Marț, consultant superior în cadrul Direcției învățămînt preuniversitar a Ministerului Educației, a reiterat realizările obținute de autorități și partenerii de dezvoltare în domeniul educației incluzive, inclusiv în ceea ce privește reintegrarea copiilor cu necesități speciale în mediul școlar și în comunitate. ”Programul Portage ne ajută să venim mai aproape de fiecare familie și copil, pentru a le oferi suportul necesar. Odată cu implementarea programului mulți părinți vor căpăta încredere și vor putea comunica despre problemele cu care se confruntă ei și copiii lor. Ne dorim foarte mult ca peste 2-3 ani să avem mai multe familii ajutate și soluții pentru fiecare problemă”, a spus doamna Marț.

La rîndul ei, Daniela Mămăligă, director interimar al PPFC, a subliniat importanța dezvoltării Programului Portage în Republica Moldova în special pentru ca familiile să primească suportul atît de necesar în primii ani de viață ai copilului. ”Credem că astfel copiii cu necesități speciale vor avea oportunitatea să își dezvolte la maxim potențialul pentru ca ulterioara lor incluziune în sistemul educațional și societate să fie realizată pe deplin”, a menționat doamna Mămăligă.

Programul Portage presupune o asistență educaţională la domiciliu, care utilizează un model holistic de sprijin atît pentru familii, cît și pentru copii, pentru a facilita un proces mai bun de comunicare, învăţare, joc și dezvoltare a relaţiilor. Acest procedeu se desfășoară în casa copilului/familiei cu participarea unui Vizitator Portage pentru a sprijini copiii și familiile vulnerabile, la nivel local, la ei în comunitate. Personalul Portage este cel care creează legătura vitală dintre proaspeţii-părinţi și lumea exterioară, tocmai atunci cînd aceştia se simt depăşiţi de situaţie.

Astfel, grupul de practicieni instruiți în cadrul atelierului menționat se vor califica drept Vizitatori Portage. Ei vor efectua vizite la domiciliul familiei și vor oferi suport părinţilor pentru a identifica ceea ce este important pentru ei și copilul lor, să stabilească obiective de învăţare și participare pentru copil și vor duce evidenţa comună a progresului copilului și a altor probleme întîlnite de către familie.

Portage a fost introdus pentru prima dată în Marea Britanie în 1993, ca răspuns la necesitatea tot mai mare de a sprijini copiii vulnerabili cu necesităţi speciale și familiile lor. Programul Portage este unul din cele 4 programe și instrumente de lucru cu copiii cu necesități speciale incluse în cadrul Proiectului ”Sporirea accesului copiilor cu necesități speciale la servicii comunitare de suport și educație în primii ani de viață” implementat de PPFC, în colaborare cu Organizațiile Mellow Parenting și HealthProm din Marea Britanie, cu susținerea Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Ministerului Educației și a administrațiilor publice locale din cele cinci raioane beneficiare ale proiectului. Proiectul în valoare totală de 680,000 euro este finanțat de Uniunea Europeană.