Pagina principala / Noutăţi / ”Programul pentru o învățare mai bună” va fi pilotat și în municipiile Bălți și Cahul în lunile aprilie-mai curent

”Programul pentru o învățare mai bună” va fi pilotat și în municipiile Bălți și Cahul în lunile aprilie-mai curent

31 martie 2023

Pilotarea ”Programului pentru o învățare mai bună” /BLP/, pentru sprijinirea elevilor în situații de criză, se extinde în șapte instituții de învățământ din municipiile Bălți și Cahul, după ce, în anul 2022 a fost aplicat în cinci licee din capitală. În acest sens, în jur de 100 de psihologi școlari, cadre didactice și manageriale din cele șase licee participă, în zilele de 31 martie – 1 aprilie curent, la un atelier de formare pentru implementarea programului menționat.

Ana Palii, coordonator proiect ”Parteneriate pentru fiecare copil” /PPFC/, a menționat că ”Programul pentru o învățare mai bună vine să susțină eforturile profesioniștilor din sistemul educațional de a pune în practică conceptul școlii prietenoase și asigurarea bunăstării fiecărui copil în mediul școlar. Astfel că, această formare vine să consolideze și dezvolte capacitățile profesioniștilor din sistemul educațional în facilitarea incluziunii în mediul școlar a copiilor aflați în situații de criză, inclusiv a copiilor refugiați”.

Potrivit Cristinei Savin, Coordonatoare programe de Educație, Consiliul Norvegian pentru Refugiați /NRC/: „BLP și-a dovedit aplicabilitatea și eficiența în ceea ce privește oferirea unor instrumente suplimentare profesorilor pentru a contribui la sporirea nivelului de bunăstare a elevilor prin tactici simple și accesibile, care pot fi transformate într-o componentă valoroasă a rutinei sănătoase de studiu. Este îmbucurător faptul că impactul pilotării BLP în 5 instituții din Chișinău demonstrează necesitatea, relevanța și utilitatea acestuia în sistemul educațional național”, a spus dna Savin.

Evenimentul este desfășurat, cu susținerea financiară a NRC, în cooperare cu Ministerul Educației și Cercetării, în Proiectul ,,Asigurarea bunăstării copiilor în instituțiile de învățământ din Moldova”.

”Programul pentru o învățare mai bună” /BLP/ a fost lansat în Republica Moldova, în anul 2022, prin desfășurarea mai multor instruiri și formări la nivel de țară, în cadrul cărora au fost instruiți 15 formatori naționali și 100 de formatori locali.


BLP este un program de sprijin psihosocial care poate fi integrat în cadrul programelor de educație în contexte de criză, inclusiv umanitară. Acesta conține o abordare holistică de sprijinire a recuperării copiilor în urma evenimentelor traumatizante trăite în timpul conflictului sau a impactului deplasării, atât asupra comunităților strămutate, cât și asupra celor gazdă, prin îmbunătățirea condițiilor de învățare. Programul mobilizează rețeaua de sprijin a unui copil cu scopul de a restabili sentimentul de normalitate și speranță. BLP se implementează în 26 de țări, iar datele cercetărilor arată că participarea la program ajută copiii să își îmbunătățească capacitatea de a-și înțelege emoțiile, a le comunica și autoregla, astfel îmbunătățindu-și starea de bine.