Pagina principala / Noutăţi / Cu suportul UE, vocabularul de bază pentru Limbajul Makaton pentru copii cu probleme în comunicare a fost adaptat la contextul Republicii Moldova

Cu suportul UE, vocabularul de bază pentru Limbajul Makaton pentru copii cu probleme în comunicare a fost adaptat la contextul Republicii Moldova

5 aprilie 2017

450 de cuvinte descifrate în simboluri și semne, care formează vocabularul de bază a Limbajului Makaton pentru copii cu probleme în comunicare au fost adaptate la contextul Republicii Moldova. cu suportul unui grup de profesioniști în domeniu şi al Asociaţiei Makaton din Marea Britanie.

Timp de doi ani, acest limbaj urmează să fie integrat în practica profesioniștilor din ţară ca instrument de lucru cu copii și adulți care întâmpină probleme de comunicare. Practicienii naționali, care urmează să utilizeze limbajul Makaton sunt instruiţi ca formatori în cadrul unui atelier care se desfășoară la Chişinău, în perioada 4-6 aprilie, curent, de către reprezentantul Asociaţiei Makaton.

Prezentă la eveniment, Viorica Marț, specialist principal în cadrul Ministerului Educației /ME/ a mulțumit partenerilor de implementare a acestui program menționând că ”Limbajul Makaton vine să ofere o șansă copiilor chiar din primii ani de viață ca să poată să comunice și să fie înțeleși de cei din jur. Acest instrument vine să susțină politicile educaționale promovate de ME în domeniul educației incluzive”, a spus doamna Marț.

Implementarea Limbajului Makaton oferă un instrument ușor de utilizat și asimilat pentru ca aceștia să fie înțeleși de către părinți, educatori și membrii familiei. Astfel, copilul este ajutat să-și comunice mai ușor necesitățile de bază și să se integreze în școală și comunitate.

Evenimentul este organizat de AO ”Parteneriate pentru fiecare copil” /PPFC/ în cadrul Proiectului "Sporirea accesului copiilor cu necesități speciale la servicii comunitare de suport și educație în primii ani de viață" desfășurat în cinci raioane ale țării: Cahul, Călărași, Fălești, Nisporeni și Ungheni. Obiectivul general al acestuia este de a asigura accesul copiilor cu necesități speciale, cu vârsta cuprinsă între 0-7 ani și familiilor acestora la programe de suport, dezvoltate în cadrul proiectului dat. Programele sunt orientate spre consolidarea capacităților părinților, profesioniștilor și oferirea acestei categorii de copii a celor mai bune oportunități pentru dezvoltarea în primii ani de viață a potențialului de care dispun.

Proiectul este implementat de PPFC, în colaborare cu consorțiul format din Organizațiile MellowParenting și HealthProm din Marea Britanie, cu susținerea Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Ministerului Educației și a autorităților din cele 5 raioane beneficiare ale proiectului. Proiectul în valoare totală de 680,000 euro este finanțat de Uniunea Europeană.

Proiectele care se referă la această ştire