Pagina principala / Noutăţi / O casă pentru a reuni o familie

O casă pentru a reuni o familie

5 mai 2015

Se ştie din strămoşi că o casă fericită este cuibul frumuseţii – un cuib care ne leagănă primele vise şi de la care, mai devreme sau mai târziu, ne luăm zborul în lume.

… Şi am ajuns la Visoca, un sat din raionul Soroca, acolo unde am cunoscut 4 fraţi… În realitate, de toţi sunt 10 şi provin din Maşcăuţi, Criuleni.

Primii trei copii au crescut înainte de vreme, şi-au luat visele cu ei şi au plecat în lume să-şi caute rostul. Ceilalţi şapte, „semănaţi” prin lume, fără voia lor, au nevoie de un cuib care să-i adune împreună, să le ţină de cald şi să le redea familia pe care de mici nu au avut-o. Din păcate, casa în care au venit pe lume s-a transformat într-o ruină, iar părinţii, departe de a-şi onora propriile îndatoriri faţă de cei cărora le-au dat viaţă, au fost decăzuţi din drepturile părinteşti acum 4 ani, copiii fiind luaţi în îngrijire, pentru a creşte în alte case.

Loredana e cea mai mică. Ea are 8 ani şi este plasată în Serviciul de asistenţă parentală profesionistă. Spre deosebire de alţi 4 fraţi ai săi, ea a avut norocul de a creşte într-o familie. Alexandru şi Vasile (13 ani), Viorel (15 ani) şi Jana (16 ani), pe lângă faptul că au rămas subit fără părinţi, au fost trimişi într-o şcoală auxiliară, chiar dacă erau perfect sănătoşi. Din 2010, copiii se află la Şcoala-internat auxiliară din s. Visoca, Soroca.

Ceilalţi doi fraţi, Elena şi Vitalie, îşi fac studiile la Şcoala profesională din Criuleni. Elena şi-a ales meseria de croitor, iar Vitalie, după absolvire, visează să devină lemnar, probabil, pentru a-şi putea realiza mai repede visul de a avea o casă a lui şi de a le oferi fraţilor mai mici posibilitatea de a-şi trăi copilăria acasă, aşa cum merită orice copil.

Curând, cei patru copii de la Visoca vor revini la baştina, despre care, din motive lesne de înţeles, nu au amintiri plăcute. Nici ceilalţi doi fraţi care acum îşi fac studiile la şcoala profesională n-ar dori să revină în comunitate de teama stigmatizării din partea localnicilor… dar vor, totuşi, să stea toţi împreună, pentru că ei sunt o familie. Iar aceasta se va întâmpla când vor avea o casă proprie.

Credem cu tărie că orice vis merită a fi realizat, mai ales atunci când se naşte din dorinţa pură a unui copil, din dragostea lui faţă de viaţă şi familie. În dorinţa de a le fi alături, de a-i susţine şi a le aduce mai aproape realizarea visului de a avea o casă, AO „Parteneriate pentru fiecare copil”, împreună cu Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Administraţia Publică din Criuleni şi din satul Maşcăuţi, cu implicarea Direcţiei Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei Criuleni şi a Postului TV Prime, lansează campania de acumulare de fonduri „O casă pentru a reuni o familie”.

Oricine doreşte, poate fi parte din această campanie, astfel ajutându-i pe cei 7 fraţi să redevină o familie reunită sub acelaşi acoperiş, la adăpost de griji şi încălziţi de siguranţa unui nou început.

Mai multe detalii despre cei 7 fraţi sunt disponibile aici.