Pagina principala / Noutăţi / Atelier de lucru privind implementarea Modelului Național de Practici „Acțiuni corecte – ÎMPREUNĂ – pentru fiecare copil”

Atelier de lucru privind implementarea Modelului Național de Practici „Acțiuni corecte – ÎMPREUNĂ – pentru fiecare copil”

7 iulie 2016

Reprezentanți ai Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, precum și șefii Direcțiilor de Asistență Socială şi Protecţie a Familiei din 11 raioane s-au întrunit, recent, în cadrul unui atelier de lucru privind implementarea Modelului Național de Practici „Acțiuni corecte – ÎMPREUNĂ – pentru fiecare copil” în Republica Moldova. Acesta a fost elaborat în baza cadrului de bunăstare a copilului, după modelul scoțian GIRFEC.

Acest model de practici a fost preluat de către autoritățile din Republica Moldova și pilotat în raioanele Călărași, Fălești și Ungheni, sub egida Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei și a Ministerului Educației, cu suportul AO „Parteneriate pentru fiecare copil” /PPFC/. Către anul 2017 se dorește integrarea acestui model în politicile de protecție a copilului și în practicile de lucru aplicate la nivel național.

Lucrările atelierului au fost moderate de expertul din Marea Britanie, Mike Mawby, care activează în echipa Guvernului Scoției privind implementarea abordării GIRFEC. La atelier au participat și coordonatorii locali responsabili de pilotarea acestui model, care a fost deja inițiat în raioanele Ungheni, Făleşti şi Călăraşi.

Astfel, participanții au fost antrenați în discuții cu privire la practicile aplicate, instrumentele de lucru prevăzute de acest model și dificultățile în implementarea acestuia. Totodată, au fost abordate aspecte legate de conceptul de servicii universale și servicii specializate, existente la nivel local, colaborarea dintre acestea, utilizarea unui limbaj comun de către specialiștii cu atribuții în protecția copilului, necesitatea unui cadru de evaluare integrat a situației copiilor și familiilor din Moldova, factorii protectori ai familiei, precum și diferențele existente la nivel social, cultural și legislativ dintre Republica Moldova și Scoția.

GIRFEC (Getting it Right for Every Child) – în traducere – Acțiuni corecte pentru fiecare copil – reprezintă o abordare personalizată de a lucra cu copiii și tinerii din Scoția, indiferent de mediul lor, necesitățile, riscurile și circumstanțe în care se află aceștia. Abordarea respectivă are scopul aspirațional de a contribui cât mai mult la bunăstarea fiecărui copil.

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului “Familie puternică pentru fiecare copil”, desfășurat de PPFC în colaborare cu Guvernul Republicii Moldova și 11 raioane: Ungheni, Călăraşi, Cahul, Căuşeni, Făleşti, Nisporeni, Orhei, Rezina, Sîngerei, Soroca, Teleneşti. Proiectul este susținut financiar de USAID.

Proiectele care se referă la această ştire