Pagina principala / Noutăţi / „Programul pentru o învățare mai bună" la al doilea an de implementare în Republica Moldova

„Programul pentru o învățare mai bună" la al doilea an de implementare în Republica Moldova

15 decembrie 2023

Rezultatele și perspectivele implementării în instituțiile de învățământ din țară a „Programului pentru o învățare mai bună" /BLP/, pentru sprijinirea elevilor în situații de criză, au fost discutate la un atelier de lucru cu participarea mai multor reprezentanți ai instituțiilor de învățământ beneficiare. Programul a fost desfășurat, în lunile februarie – decembrie curent, în 15 școli din mun. Bălți, Cahul și Chișinău, cu implicarea a 235 de cadre didactice și manageriale și a cca 4250 de elevi.

Daniela Mămăligă, director "Parteneriate pentru fiecare copil" a menționat în deschiderea evenimentului că "atât formările la care au participat profesorii și managerii școlilor, cât și implementarea însuși a programului în școală a contribuit la consolidarea și dezvoltarea capacităților profesioniștilor din sistemul educațional în facilitarea incluziunii în mediul școlar a copiilor aflați în situații de criză, inclusiv a copiilor refugiați. Evaluarea programului a demonstrat că BLP este eficient în sprijinirea activităților de învățare și contribuie asigurarea bunăstării și stării de bine a copiilor", a spus dna Mămăligă.

Cristina Savin, Coordonatoare Programe de Educație și Tineret, NRC: "Ne bucurăm că deja de doi ani de implementare, Programul BLP a reușit, grație profesorilor, să devină una din uneltele efective ale copiilor în combaterea stresului și asigurarea stării de bine la școală, dar și în oricare altă împrejurare. În continuare, ne propunem ca și mai multe cadre didactice și elevi să beneficieze de acest program în școlile lor. Mai mult de atât, în scopul consolidării abilităților de învățare ale elevilor din Moldova, NRC va introduce în 2024 – "Programul pentru o Învățare mai Bună 2 (BLP 2)", un instrument menit să contribuie la sporirea performanței academice, astfel încât procesul de predare-învățare să fie cât mai eficient și adecvat necesităților actorilor procesului educațional".

Totodată, în contextul parteneriatului cu NRC și suportului generos al donatorilor, cca 3500 de elevi din școlile beneficiare ale proiectului au primit kit-uri educaționale cu rechizite școlare și igienă personală, 280 de profesori au beneficiat de kit-uri cu rechizite necesare pentru activitatea didactică, iar 23 de școli din toate cele trei municipii menționate au primit produse de curățenie pentru școală.

"Programul pentru o învățare mai bună" /BLP/ a fost lansat în Republica Moldova, în anul 2022, prin desfășurarea mai multor instruiri și formări la nivel de țară, la care au fost instruiți 15 formatori naționali, 100 de formatori locali, precum și 235 de psihologi, cadre didactice și manageriale din municipiile Bălți, Cahul și Chișinău.

Atelierul a fost organizat în Proiectul ,,Asigurarea bunăstării copiilor în instituțiile de învățământ din Moldova", implementat de PPFC în cooperare cu Ministerul Educației și Cercetării, cu susținerea financiară a Ministerului Afacerilor Externe al Germaniei, ca parte a unui parteneriat cu Consiliului Norvegian pentru Refugiați (NRC).