Pagina principala / Noutăţi / Peste 300 de cupluri părinte – copil au beneficiat de programul educațional ”Mellow Parenting”

Peste 300 de cupluri părinte – copil au beneficiat de programul educațional ”Mellow Parenting”

25 august 2022

Peste 300 de cupluri părinte – copil din 8 raioane ale țării și mun. Chișinău au beneficiat, pe parcursul ultimilor cinci ani, de programul educațional pentru părinți ”Mellow Parenting”, care este preluat din Marea Britanie și este bazat pe evidențe și cunoștințe în abordarea traumei. Programul a fost implementat în Republica Moldova datorită asistenței financiare oferită de World Childhood Foundation și Uniunea Europeană. La moment, alte patru raioane desfășoară ”Mellow Parenting”, într-un proiect susținut de Uniunea Europeană.

Rezultatele implementării acestui program în ultimii 5 ani în Moldova au fost prezentate la Conferința finală a Proiectului ”Programul Mellow Parenting – pentru copii sănătoși și fericiți”, finanțat de World Childhood Foundation, desfășurată astăzi la Chișinău cu participarea reprezentanților autorităților publice centrale și locale, practicienilor, altor parteneri.

Potrivit Irinei Spivacenco, coordonator proiect AO ”Parteneriate pentru fiecare copil”, rezultatele evaluării implementării programului ”Mellow Parenting”, în Republica Moldova, au demonstrat că mamele și tații beneficiari au devenit mult mai siguri în forțele proprii, mai răbdători, deschiși, comunicativi, mai puțin deprimați, și-au îmbunătățit relația părinte - copil. ”Părinții au învățat cum să-și gestioneze emoțiile, să-și prioritizeze activitățile, astfel ca să ofere mai mult timp copiilor lor, ei au înțeles că, un copil are nevoie nu doar de mîncare și somn, ci și de afecțiune și multă atenție. etc. Totodată, aceștia remarcă că în grupele Mellow se simt ascultați și nejudecați”, a menționat dna Spivacenco.

Prezentă la eveniment, reprezentanta Ministerului Muncii și Protecției Sociale, dna Anastasia Gruzin, a menționat importanța programului programelor de educație parentală pentru asigurarea bunăstării copiilor, accentuând totodată și perspectivele de integrare a acestora în sistemul de protecție a copilului. „Consolidarea capacităților părintești reprezintă una din prioritățile Guvernului în domeniul protecției copilului pentru următorii ani și este parte componentă a Programului național pentru protecția copilului pe anii 2022- 2026”, a spus dna Gruzin.

Programul ”Mellow Parenting” are drept scop de a sprijini părinții în dezvoltarea competențelor parentale la diferite etape de dezvoltare a copilului, începând cu cea prenatală, şi până la vârsta preșcolară și se bazează pe principiile de atașament, învăţare socială și teoria comportamentului cognitiv. Programul este format din 14 sesiuni de grup, care includ discuții, teme pentru acasă, sesiuni video, activități comune cu participarea mamelor și copiilor lor, cum ar fi servirea mesei, activități creative, etc.

Proiectul ”Programul Mellow Parenting – pentru copii sănătoși și fericiți” a fost finanțat de World Childhood Foundation și implementat de AO ”Parteneriate pentru fiecare copil”. Pe parcursul desfășurării proiectului au fost instruiți și acreditați peste 30 practicieni în Mellow Parenting, care au desfășurat grupe pentru cca 300 cupluri părinte-copil. La fel a fost acreditați doi formatori naționali cu dreptul de a instruii viitorii practicieni în programul Mellow Parenting.

Proiectele care se referă la această ştire