Pagina principala / Noutăţi / Experiența Moldovei prezentată în cadrul Forumului global de la Beijing, China: “Rolul asistentului social în susținerea copiilor rămași fără îngrijire părintească”

Experiența Moldovei prezentată în cadrul Forumului global de la Beijing, China: “Rolul asistentului social în susținerea copiilor rămași fără îngrijire părintească”

9 ianuarie 2025

În perioada 30 noiembrie - 1 decembrie 2024 în Beijing, China a avut loc un Forum privind rolul asistenților sociali în susținerea copiilor rămași fără îngrijire părintească. Organizat în colaborare cu UNICEF China, Universitatea din Beijing și Universitatea Politehnică din Hong Kong, evenimentul a fost parte integrantă a Conferinței internaționale „Sintetizarea cunoștințelor: Cercetarea practicii de asistență socială chineză și dialogul său cu lumea"

Forumul a reunit experți, practicieni și cercetători la nivel mondial oferind o platformă valoroasă pentru schimbul de idei, împărtășirea celor mai bune practici și explorarea de noi strategii inovative privind rolul asistenților sociali în sprijinirea copiilor fără îngrijire părintească. Moldova s-a distins prin contribuțiile oferite de Daniela Mămăligă, director la A.O. „Parteneriate pentru fiecare copil,” și Natalia Semeniuc, coordonatoare de proiect în cadrul aceleiași organizații, evidențiind progresele semnificative ale țării noastre în reforma sistemului de protecție a copilului.

Daniela Mămăligă a descris evoluția reformei sistemului de protecție a copilului din Moldova, subliniind succesul în reducerea drastică a numărului de copii din instituțiile rezidențiale prin mecanisme eficiente de prevenire a separării de familie, dezvoltarea serviciilor de sprijin familial și îngrijire de tip familial, consolidarea forței de muncă, colaborarea intersectorială și implementarea intervențiilor specifice, precum educația incluzivă și serviciile de intervenție timpurie. „Succesul reformelor în protecția copilului depinde crucial de calitatea resurselor umane implicate în aplicarea acestora. Indiferent de cât de bine sunt concepute politicile, ele pot reuși doar dacă sunt implementate de profesioniști capabili și dedicați. De aceea, pentru Republica Moldova, una dintre prioritățile cheie în prezent este investiția pe termen lung în resursele umane din serviciile sociale. Acest aspect este crucial pentru a menține progresul și pentru a oferi îngrijire centrată pe familie și comunitate,” a menționat Daniela Mămăligă.

Natalia Semeniuc a împărtășit din experiența Moldovei în prevenirea separării copiilor de familie și promovarea reintegrării prin prisma conceptului de consolidare a familiei. Moldova, recunoscută drept țară de demonstrație în Inițiativa Globală CTWWC, a realizat progrese semnificative în dezinstituționalizare. Pe lângă suportul suplimentar acordat pentru finalizarea reformei sistemului de îngrijire, în cadrul Inițiativei Globale CTWWC s-a inițiat pilotarea unui model actualizat și eficient de activități de sprijin primar. Acesta este conceput să încurajeze sprijinul comunității, să consolideze familiile și să minimizeze riscurile de separare a copiilor de mediul lor familial.

“Când spunem consolidarea familiei, ne referim la o abordare bazată pe punctele forte ale familiei, pe construirea rezilienței, accesului la servicii pentru a ajuta familiile să-și abordeze provocările cu scop de prevenire a separării și oferirii unui mediu familial sigur și protector. Consolidarea familiei ar trebui să fie o abordare care să fie integrată în toată munca noastră pentru o gamă largă de familii – cele cu risc de separare, familii ce au în plasament copii și familii în proces de reintegrare pentru a ne asigura că nu există o separare repetată. Viziunea noastră este de a consolida sprijinul social pentru familii, concentrându-ne pe prevenirea primară și extinderea practicilor în toată Moldova, integrându-le în strategiile și politicile naționale, ” a subliniat Natalia Semeniuc.

La forum au participat și Francesca Stuer, consultantă Maestral și partener al CTWWC, și Dr. Rebecca Davis, profesor de Asistență Socială la Universitatea Rutgers și colaborator tehnic al CTWWC. Prezentările lor au inclus principii și abordări fundamentale aplicate la nivel internațional în reforma sistemului de îngrijire a copilului, accentuând importanța îngrijirii copilului în familie și a serviciilor sociale bazate pe familie.

La data de 2 decembrie 2024, cu suportul UNICEF China, a fost organizată o masa rotundă privind practicile în implementarea și asigurarea continuumului de îngrijire din întreaga lume. Experți din SUA, Marea Britanie, Belgia, Georgia, Kazahstan, India, Argentina, Tailanda, Hong Kong, China și Moldova au împărtășit exemple pozitive de lucru privind rolul asistentului social în sprijinirea sistemului de prevenire a instituționalizării, reintegrării și altor forme de protecție, experiențe cu referire la transformarea instituțiilor rezidențiale în servicii comunitare, dezvoltarea serviciilor familiale și comunitare pentru copiii cu dizabilități, tutela și adopția.

Participarea Republicii Moldova la Forumul de la Beijing scoate în evidență rolul esențial al colaborării internaționale în îmbunătățirea practicilor de asistență socială și protecție a copilului. Acest tip de evenimente reprezintă platforme esențiale pentru învățare și promovarea bunelor practici, combinând prezentări, discuții și sesiuni interactive pe teme critice axate inclusiv pe evidențe și cercetări științifice.

Lecțiile învățate la acest eveniment accentuează importanța continuă a investițiilor în profesioniștii din domeniul social, necesitatea adaptării serviciilor la nevoile emergente și promovarea unui efort coordonat între diferite sectoare pentru a sprijini eficient copiii și familiile, si nu in ultimul rînd, a asigura ireversibilitatea reformei. Este nevoie de o gamă complexa, flexibila de soluții, în special axate pe prevenire. Prevenirea nu este valorificata la justa valoare la nivel mondial, inclusiv, formarea specialiștilor în înțelegerea importantei acestei. Cercetarea, dezvoltarea serviciilor și formarea competentelor trebuie să meargă mâna în mâna.

Totodată, participarea Moldovei la acest forum nu doar că a reafirmat poziția țării ca lider în implementarea reformei sistemului de îngrijire a copilului, dar a și întărit convingerea că practicile moldovenești pot inspira și ghida reforma la nivel global. Împărtășirea acestor experiențe valoroase rămâne o prioritate, asigurând că Moldova continuă să fie un punct de referință în dialogul internațional despre cele mai bune practici în asistența socială.