Pagina principala / Noutăţi / În lunile aprilie-mai curent, alte 5 licee din capitală vor pilota "Programul pentru o învățare mai bună"

În lunile aprilie-mai curent, alte 5 licee din capitală vor pilota "Programul pentru o învățare mai bună"

18 aprilie 2023

Chișinău, 18 aprilie 2023. În lunile aprilie-mai curent, în alte 5 licee din capitală, urmează a fi pilotat "Programul pentru o învățare mai bună" /BLP/, pentru sprijinirea elevilor în situații de criză. În acest context, în zilele de 18-19 aprilie curent, 95 cadre didactice și manageriale, psihologi școlari din cele cinci școli participă la un atelier de formare.

Dl Manuel Guzman, manager Parteneriate pentru Moldova și România, Consiliul Norvegian pentru Refugiați /NRC/ a mulțumit participanților la training pentru deschidere si implicare, subliniind că BLP este un program bazat pe asigurarea echilibrului emoțional foarte necesar la moment pentru elevi, părinți și cadre didactice în depășirea situațiilor de criză. "NRC oferă suportul necesar refugiaților stabiliți în Republica Moldova și România, inclusiv pe domeniul educațional, în baza principiului incluziunii și implicării întregii comunități", a zis dl Guzman.

Viorica Negrei, șef adjunct Direcția Generală Educație, Tineret și Sport /DGETS/, mun. Chișinău, a menționat că "Depunem tot efortul pentru a găsi cele mai bune soluții pentru provocările din sistemul educațional. Una din provocările pe care le avem este îmbunătățirea comunicării cu elevii și părinții, și identificarea soluțiilor pentru rezolvarea situațiilor de criză cu care se confruntă aceștia în societate. Misiunea noastră este să asigurăm un proces educațional de calitate, care să contribuie la reducerea stresului și asigurarea bunăstării copiilor", a spus dna Negrei.

Ana Palii, coordonator proiect "Parteneriate pentru fiecare copil" /PPFC/, a subliniat că "această formare, la fel ca și cele anterioare, vine să consolideze și dezvolte capacitățile profesioniștilor din sistemul educațional în facilitarea incluziunii în mediul școlar a copiilor aflați în situații de criză, inclusiv a copiilor refugiați", a spus dna Palii.

"Programul pentru o învățare mai bună" /BLP/ a fost lansat în Republica Moldova, în anul 2022, prin desfășurarea mai multor instruiri și formări la nivel de țară, la care au fost instruiți 15 formatori naționali, 100 de formatori locali, precum și cca 200 de psihologi, cadre didactice și manageriale din municipiile Bălți, Cahul și Chișinău. Programul este pilotat, în prezent și în șapte licee din municipiile Bălți și Cahul, după ce, în anul 2022 a fost aplicat în cinci licee din capitală.

Evenimentul este desfășurat, cu susținerea financiară a NRC, UNICEF, în cooperare cu Ministerul Educației și Cercetării, Direcția Generală Educație, Tineret și Sport Chișinău, în Proiectul ,,Asigurarea bunăstării copiilor în instituțiile de învățământ din Moldova".


BLP este un program de sprijin psihosocial care poate fi integrat în cadrul programelor de educație în contexte de criză, inclusiv umanitară. Acesta conține o abordare holistică de sprijinire a recuperării copiilor în urma evenimentelor traumatizante trăite în timpul conflictului sau a impactului deplasării, atât asupra comunităților strămutate, cât și asupra celor gazdă, prin îmbunătățirea condițiilor de învățare. Programul mobilizează rețeaua de sprijin a unui copil cu scopul de a restabili sentimentul de normalitate și speranță. BLP se implementează în 26 de țări, iar datele cercetărilor arată că participarea la program ajută copiii să își îmbunătățească capacitatea de a-și înțelege emoțiile, a le comunica și autoregla, astfel îmbunătățindu-și starea de bine.