Pagina principala / Noutăţi / Serviciile alternative de tip familial, o șansă pentru copiii lipsiți de dragostea părintească

Serviciile alternative de tip familial, o șansă pentru copiii lipsiți de dragostea părintească

20 noiembrie 2014

Cu 25 de ani în urmă, la 20 noiembrie 1985, Asambleea Generală a Naţiunilor Unite a adoptat Convenţia cu privire la Drepturile Copilului (CDC). Acest document, unic în istorie, prevede expres că cel mai bun mediu de dezvoltare armonioasă a copilului este familia, unde acesta are şanse să-şi dezvolte personalitatea, într-o atmosferă de fericire, dragoste şi înţelegere.

Pornind de prevederile Convenţiei, Organizaţia „Parteneriate pentru Fiecare Copil” (PPFC) desfăşoară pe parcursul a 19 ani de activitate în Republica Moldova mai multe proiecte de susţinere şi protecţie a copiilor separaţi de familiile lor, inclusiv prin oferirea suportului autorităţilor publice centrale şi locale în efortul lor de a menţine familiile unite şi puternice pentru a le oferi copiilor acestora posibilitatea de a creşte în medii sigure şi protejate. PPFC oferă suport şi asistenţă tehnică autorităţilor în efortul acestora de a dezvolta şi pune la dispoziţia copiilor şi familiilor un sistem coerent si integrat de servicii sociale.

„Cel mai important este ceea ce oferim oamenilor şi, în special copiilor din jurul nostru. Aceasta se referă la abordări şi atitudini noi care conduc la asigurarea unei copilării mai fericite copiilor din ţara noastră, alături de părinţi şi familie. O nouă ordine, dacă vreţi, ce pune în capul mesei asumarea demnităţii persoanei umane, asumarea responsabilităţii omului faţă de sine, de copilul care îl aduce pe lume şi faţă de aproapele său”, consideră Stela Grigoraș, directorul asociației „Parteneriate pentru Fiecare Copil”.

Astfel, PPFC susţine familiile vulnerabile pentru a preveni separarea, reintegrează copiii înapoi în familie şi dezvoltă servicii alternative de tip familial precum Asistenţa Parentală profesionistă pentru acele familii care nu mai pot avea grijă de copiii proprii. Mai presus de toate PPFC protejează copiii de abuz, exploatare, neglijare şi violenţă. În acest scop, PPFC desfăşoară un nou proiect axat pe îmbunătăţirea siguranţei, bunăstării şi dezvoltării copiilor cu grad înalt de vulnerabilitate, în special celor lipsiţi de îngrijire familială adecvată. Astfel, până în anul 2017, la nivel de ţară, ne propunem să oferim şanse la 100 mii de copii cu riscul de a rămâne fără îngrijire familială, sau care trăiesc în condiţii familiale inadecvate, sau sunt lipsiţi de îngrijire familială – de a rămâne în familia lor consolidată sau de a fi plasaţi în mediu familial alternativ adecvat, protector şi permanent.

De asemenea, PPFC susţine partenerii săi din administraţiile publice locale să îşi consolideze capacităţile şi să-şi dezvolte propriile lor politici de protecţie a copilului aflat în situaţie de risc, precum şi a familiei acestuia.

Asociaţia Obştească „Parteneriate Pentru Fiecare Copil” a fost fondată în martie 2010, fiind succesoare de drept a Filialei EveryChild Marea Britanie în Republica Moldova.

sursa Timpul.md