Pagina principala / Noutăţi / La Aeroportul Internațional Chișinău a fost instituit Centrul „Punctul Albastru"

La Aeroportul Internațional Chișinău a fost instituit Centrul „Punctul Albastru"

16 ianuarie 2023

UNICEF împreună cu UNHCR-Moldova și "Parteneriate pentru fiecare copil" au instituit un centru „Punctul Albastru" în cadrul Aeroportului Internațional Chișinău. În cadrul acestuia, specialistul în protecția copilului lucrează împreună cu Poliţia de Frontieră a Republicii Moldova și autoritățile locale pentru a identifica și proteja copiii refugiați din Ucraina neînsoțiți, sau care se află în situații de risc sporit.

De la începutul războiului, 47 000 de persoane, inclusiv 23 000 copii, au beneficiat de serviciile esențiale oferite în cadrul celor 11 centre „Punctul Albastru", instituite în Moldova.

„Punctele albastre" sunt centre de sprijin care au fost înființate și organizate de UNICEF, UNHCR, împreună cu autoritățile publice centrale și partenerii de dezvoltare, ONG-uri. Acestea sunt amplasate de-a lungul punctelor de frontieră în țările vecine ale Ucrainei, unde refugiații beneficiază de consiliere psihologică, informare și alte servicii esențiale. La fel, echipele de specialiști și voluntari asigură identificarea și înregistrarea copiilor neînsoțiți, femeilor care au nevoie de suport, oferind servicii de protecție, inclusiv împotriva violenței. Mai mult, Centrele reprezintă spații sigure și prietenoase copiilor, unde copiii se pot odihni, juca și beneficia de tot ce au nevoie pentru a trece mai ușor peste trauma războiului.

"Parteneriate pentru fiecare copil" activează la "Punctele Albastre" de la Palanca, Ștefan Vodă, Leușeni, Hîncești și Sculeni, Ungheni, precum și la Aeroportului Internațional Chișinău.