Pagina principala / Noutăţi / Particularitățile prevenirii suicidului la copii discutate de profesioniști

Particularitățile prevenirii suicidului la copii discutate de profesioniști

5 mai 2017

Caracteristicile comportamentului suicidar și acțiunile care trebuie să fie întreprinse de profesioniștii care lucrează cu copilul și familia în astfel de cazuri au fost discutate la o instruire specializată cu tematica ”Particularitățile prevenirii suicidului la copii”. La eveniment au participat reprezentanți ai Direcției Asistență Socială și Protecție a Familiei din 11 raioane, precum și psihologi, asistenți sociali din 3 centre multifuncționale care activează în raioanele Călărași, Fălești și Ungheni.

Atelierul a fost facilitat de Centrul de resurse pentru prevenirea suicidului ”MIRT” și a inclus discuții despre semnele ce le poate manifesta o persoană ce se gândește la suicid, cum să înțelegem ce determină persoana la suicid, prevenirea suicidului la adolescenți în contextul jocurilor periculoase pe internet, abordarea persoanei cu idea de suicid, care sunt abilitățile și cunoștințele specialistului care intervine în soluționarea cazului și oferirii asistenței și suportului necesar etc.

Liuba Ceban, psiholog, facilitatorul seminarului a menționat că ”Fenomenul suicidului și realitățile în jurul acestuia cum ar fi gânduri suicidare sau tentative de suicid se întâmplă foarte des. Din păcate, aceste realități nu sunt împărtășite de către familie, ci mai degrabă camuflate din sentimentului de vinovăție, rușine și nu au încredere să vorbească sau să apeleze după ajutor specializat. Datele statistice la acest capitol sunt îngrijorătoare, anual fiind înregistrate în jur de 500-700 de cazuri de suicid, din care în jur de 30 –sunt copii”, a spus doamna Ceban.

Potrivit doamnei Ceban un rol important îl au profesioniștii care lucrează cu părinții și copiii, cum ar fi profesorii, medicii care ar trebui să cunoască informațiile de bază legate de acest fenomen, acele semne voalate pe care le-ar putea arăta persoana care se gândește la suicid. ”Este foarte important ca acel specialist să știe cum să comunice cu acești copii, accentul fiind pus pe înțelegere, empatie și nu pe sfaturi și judecare”, a subliniat expertul.

Evenimentul este organizat de AO ”Parteneriate pentru fiecare copil” cu suportul USAID și Oak Foundation.

Proiectele care se referă la această ştire