Pagina principala / Noutăţi / Comunitatea Frăsinești din Ungheni susține educația pentru sănătate a tinerilor

Comunitatea Frăsinești din Ungheni susține educația pentru sănătate a tinerilor

24 mai 2019

Elevi, părinți, profesori și lideri de opinie din s. Frăsinești, Ungheni au adus pe ordinea de zi a comunității subiecte ce țin de sănătatea adolescenților, comportamentele de risc și misiunea comună a școlii și comunității în prevenirea lor. Discuția publică a avut loc miercuri, 22 mai și face parte dintr-un șir de evenimente similare, organizate în anul 2019 în alte 12 localități din raioanele Orhei, Rezina, Fălești, Cahul și Ungheni.

Scopul discuțiilor publice este de a promova cursul opțional Educație pentru sănătate, unde tinerii învață lucruri utile pentru viață.

Prezentă la eveniment, Natalia Plugaru, Reprezentantă adjunctă UNFPA Moldova, a menționat că: „În lipsa părinților plecați peste hotare, importanța acestei discipline este cu atât mai mare, ajutând tinerii să comunice, să ia decizii responsabile și să fie protejați de riscuri. Iată de ce UNFPA sprijină Ministerul Educației, Culturii și Cercetării în promovarea și îmbunătățirea acestei discipline”.

În anul 2018, 22 de localități din Orhei, Rezina, Fălești, Cahul și mun. Chișinău au fost implicate în activități similare, iar ca rezultat tinerii de aici studiază Educația pentru sănătate în școli.

Mihailov Ala, directoarea gimnaziului Frăsinești, în care învață 139 de elevi, a asigurat că acest curs va fi predat și la ei în școală. ”Ne vom implica cu toții pentru promovarea acestui curs, fiindcă școala are un rol tot mai mare în educarea tinerei generații”, a subliniat directoarea.

Cursul opțional Educația pentru sănătate este studiat astăzi la solicitare de circa 22, 000 de adolescenți, ceea ce constituie aproximativ 10% din numărul total al acestora. Acest curs cuprinde 7-9 module importante pentru dezvoltarea holistică a tinerilor, inclusiv sănătatea mintală, reproductivă, prevenirea violenței, alimentația sănătoasă și altele. Curriculumul acestui curs a fost revizuit cu susținerea UNFPA și a Ambasadei Olandei și include informație de calitate, adaptată vârstei elevilor, pentru o dezvoltare armonioasă.

Daniela are 13 ani și este elevă în clasa a VII-a și consideră important acest curs pentru adolescenți. ”Eu voi alege cu siguranță cursul Educația pentru sănătate și voi îndemna și alți colegi să o facă”.

La începutul săptămânii curente, peste 100 de persoane și-au asumat angajamentul de a susține educația pentru sănătate în școlile și comunitățile lor, în cadrul primei conferințe naționale “Parteneriatul școală-comunitate în promovarea educație pentru sănătate a tinerilor.”

Primarul satului Frăsineși, Iacob Pîntea, a mulțumit donatorilor și partenerilor proiectului și a asigurat că va implica toată localitatea în acțiunile comunitare care urmează a fi organizate pentru promovarea educației pentru sănătate a tinerei generații din Frăsinești.

Discuțiile publice sunt parte a campaniei “Educație pentru sănătate – dreptul meu, alegerea mea”, în cadrul proiectului „Promovarea educației pentru sănătatea tinerilor” realizat de UNFPA Moldova, cu sprijinul Ambasadei Olandei și în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii şi Cercetării, AO “Parteneriate pentru Fiecare Copil” /PPFC/ , Centrul Educațional „Pro Didactica” și Rețeaua Tinerilor Educatori de la Egal la Egal "Y-PEER".