Pagina principala / Noutăţi / Schimb de experienţă cu autorităţile de la Bacău

Schimb de experienţă cu autorităţile de la Bacău

9 martie 2012

În perioada 13 – 16 martie 2012, Parteneriate pentru Fiecare Copil a organizat pentru un grup de practicieni şi specialişti în protecţia copilului din raioanele Făleşti şi Ungheni o vizită de studiu la Bacău, România. Vizita se înscrie în activităţile desfăşurate de Parteneriate pentru Fiecare Copil în dezvoltarea unor sisteme de protecţie a copilului de abuz, neglijare şi exploatare în cele două raioane, cu sprijinul Oak Foundation.

Scopul vizitei la Bacău a constat în familiarizarea cu activitatea serviciului Telefonul Copilului în cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a Consiliului Judeţean Bacău, ajustarea conceptului acestui serviciu la realităţile R. Moldova şi dezvoltarea competenţelor specialiştilor moldoveni în prestarea serviciului Telefonul Copilului.

Programul vizitei a întrunit ateliere de lucru cu conducerea Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului şi personalul serviciului Telefonul Copilului din Bacău având ca subiecte de discuţie: Dezvoltarea serviciilor sociale pentru protecţia copiilor abuzaţi, neglijaţi, exploataţi şi traficaţi; Acţiuni specifice de intervenţie în regim de urgenţă pentru protecţia copilului abuzat, neglijat, exploatat, abandonat şi traficat; Rolul şi activitatea echipei Telefonului Copilului şi a echipei mobile de intervenţie în regim de urgenţă;Intervenţia specializată şi dezvoltarea serviciilor de protecţie a copiilor de abuz şi neglijare; Tipologia şi caracteristicile beneficiarilor serviciului, relaţia de parteneriat cu ONG-uri şi alte instituţii,etc. riscuri asumate în procesul de intervenţie, lecţii învăţate pe parcursul derulării activităţii serviciului etc.

Câteva din lecţiile învăţate în cadrul acestui schimb de experienţa, care pot fi menţionate, vizează responsabilizarea autorităţilor locale pentru soluţionarea problemelor existente la nivel de comunitate, implicarea nemijlocită a actorilor locali în soluţionarea cazurilor de abuz cât şi în organizarea activităţilor de sensibilizare şi educare la nivel de comunitate.