Pagina principala / Noutăţi / Conferința Finală a proiectului "Familia puternică pentru fiecare copil"

Conferința Finală a proiectului "Familia puternică pentru fiecare copil"

14 decembrie 2017

45798 de copii și 33579 de familii au fost ajutați cu suportul Proiectului ”Familie puternică pentru fiecare copil”

Chișinău, 13 decembrie 2017. 45798 de copii și 33579 de familii au beneficiat, în ultimii patru ani, de suport și asistență în urma dezvoltării programelor de sprijin și consolidare a familiei în cadrul Proiectului ”Familie puternică pentru fiecare copil” implementat în 11 raioane ale țării. Rezultatele proiectului au fost prezentate miercuri, 13 decembrie curent, de AO ”Parteneriate pentru fiecare copil” /PPFC/. La eveniment au participat reprezentanți ai autorităților centrale şi locale, specialişti din domeniile asistenţă socială, educaţie, asistenţă medicală şi din sectorul neguvernamental, precum şi experți internaţionali.

Prezentă la eveniment, Stela Grigoraș, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a subliniat importanța și amploarea acestui proiect pentru țara noastră în contextul reformării sistemului de protecție a copilului. „Proiectul ”Familie puternică pentru fiecare copil” a adus o serie de concepte, abordări și programe inedite pentru Republica Moldova, adăugând valoare substanțială eforturilor noastre, în calitate de autorități centrale, în promovarea și asigurarea bunăstării copiilor și familiilor din țară.”, a spus dna ministru.

În deschiderea conferinței, doamna Lynn Vega, director adjunct al Misiunii USAID în Moldova menționat că „din 2010, numărul copiilor aflați în îngrijire rezidențială a scăzut de zece ori. USAID se mândrește cu aceste realizări. Recunoscând necesitatea de a realiza cele începute, USAID își planifică următoarea activitate în domeniul protecției copilului, pentru a ajuta Republica Moldova să-și finalizeze reforma sistemului de îngrijire a copilului și să ducă la bun sfârșit procesul de dezinstituționalizare”, a declarat Lynn Vega.

„Sunt aproape 4 ani plini de analize, evaluări, dezbateri, învățare, dezvoltare, testare, ajustare și multa muncă directă cu copilul și familia. Componentele cheie pe care ne-am axat în implementarea proiectului au fost orientate spre consolidarea cadrului legal, consolidarea capacităților naționale și locale, dezvoltarea și consolidarea sistemului de servicii sociale cu accent special pe prevenire și consolidarea familiei”, a accentuat Daniela Mămăligă, director PPFC.

Valentin Crudu, șef Direcție învățământ general, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, a vorbit despre necesitatea colaborării intersectoriale dintre toate domeniile importante, pentru a asigura bunăstarea copilului. ”Școala trebuie să fie prietenoasă pentru fiecare copil, indiferent de necesitățile speciale pe care le are, experiențe de dezvoltare și învățare, posibilitățile financiare ale familiei, statutul social al acesteia, nivelul de educație și de informare, etc.”, a spus domnul Crudu.

Tot în cadrul conferinței, a fost lansată platforma de comunicare „e-copil.md”, care este un spațiu on-line de comunicare interactivă și un mijloc de partajare a informației, creat pentru a favoriza schimbul de experiență și învățare continuă pentru toți cei interesați de bunăstarea copilului și consolidare a familiei. Este o platformă dedicată atât profesioniștilor din domeniul protecției copilului și familiei, cât și părinților și copiilor.

Principalele rezultate obținute la finalizarea proiectului sunt:

  • 7 școli-internat au fost evaluate, dintre care 5 au fost închise și 270 de copii dezinstituționalizați (reintegrați în familia biologică, plasați în familia extinsă și servicii alternative de tip familial). Alte 2 școli-internat speciale pentru copii surzi și hipoacuzici din or. Cahul și din s. Hîrbovăț, r. Călărași au fost evaluate pentru a planifica reorganizarea lor în baza necesităților copiilor cu deficiențe de auz plasați în aceste instituții;
  • În cele 11 raioane beneficiare ale proiectului a fost dezvoltat Serviciul social de sprijin pentru familiile cu copii şi Serviciul asistență parentală profesionistă;
  • În jur de 604 de copii și 60 de părinți au beneficiat de programul de asistență psiho-socială pentru copiii și adulții care se află sau locuiesc în același anturaj cu persoane dependente de alcool PANDA;
  • În 10 raioane ale țării sunt create și activează 10 Consilii Consultative ale Copiilor /CCC/ din care fac parte peste 200 de membri, precum și Consiliul Național Consultativ al Copiilor de pe lângă MSMPS, din care fac parte 28 de tineri consilieri;
  • În jur de 26.000 de profesioniști cu atribuții în protecția copilului au fost instruiți cu suportul proiectului, privind aplicarea Legii 140; a Managementului de caz revizuit, organizarea și funcționarea Comisiei pentru protecția copilului aflat în dificultate, prevenire primară, prevenirea abuzului față de copii, sprijin familial, etc.;
  • A fost oferit suport autorităților centrale în consolidarea cadrului legal și normativ;
  • A fost elaborată şi propusă pentru aprobare Instrucțiunea privind mecanismul de cooperare intersectorială pentru prevenire primară a riscurilor și asigurarea bunăstării copilului, care vine să stabilească un cadru și limbaj comun pentru profesioniști din domenii care au contact cu copilul și familia.

Proiectul ”Familie puternică pentru fiecare copil” a fost implementat de PPFC, cu susținerea financiară a USAID, în colaborare cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale/MSMPS/, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și 11 raioane beneficiare ale proiectului: Ungheni, Fălești, Călărași, Telenești, Cahul, Orhei, Nisporeni, Căușeni, Sîngerei, Rezina și Soroca. Proiectul ”Familie puternică pentru fiecare copil” a fost lansat în anul 2014.

Proiectele care se referă la această ştire