Pagina principala / Noutăţi / O meserie despre care puţini moldoveni cunosc

O meserie despre care puţini moldoveni cunosc

30 octombrie 2015

Din anul 2000, în Republica Moldova este dezvoltat şi implementat Serviciul de asistenţă parentală profesionistă (APP ) – un serviciu de tip familial, care oferă copiilor lipsiţi de grija părinţilor şansa de a creşte într-o familie sigură şi grijulie.

Pe parcursul acestei perioade, atât autorităţile publice centrale (APC) şi locale (APL), cât şi organizaţiile neguvernamentale din domeniu au depus eforturi considerabile pentru popularizarea şi dezvoltarea acestui tip de serviciu, astfel că în prezent numărul de asistenţi parentali profesionişti a atins cifra de 370 de persoane, care au luat în plasament peste 500 de copii. Acest rezultat este unul îmbucurător, dar deocamdată insuficient pentru a asigura un mediu familial şi protector tuturor copiilor care au nevoie de căldură şi afecţiune părintească şi care din varii motive nu se pot bucura de acest drept.

Ţinând cont de faptul că acest serviciu este mai puţin cunoscut de populaţie, periodic, autorităţile împreună cu partenerii săi, lansează campanii de informare, sensibilizare şi recrutare a potenţialilor asistenţi parentali profesionişti, pentru a acoperi necesităţile existente la nivel de fiecare municipiu/raion de a oferi un mediu sigur şi favorabil de dezvoltare copiilor care au rămas fără îngrijire părintească.

Astfel că, la începutul lunii octombrie curent, AO ”Parteneriate pentru fiecare copil” (PPFC) împreună cu Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei (MMPSF) şi APL a lansat o nouă campanie naţională de promovare a Serviciului de asistenţă parentală profesionistă cu sloganul "Ai inimă de asistent parental profesionist. Ia un copil în familia ta".

Acţiunile acestei campanii se vor desfăşura până în luna decembrie curent, timp în care vor fi organizate mai multe acţiuni de sensibilizare şi distribuite un şir de materiale informative despre Serviciul APP. Unul din acesta va fi distribuit prin intermediul facturilor la energia electrică, astfel că se va reuşi informarea unui număr mai mare de persoane despre acest serviciu. Campania este susţinută şi de asistenţi parentali profesionişti din raioanele Ungheni şi Călăraşi, cu experienţă mai mare sau mai modestă în prestarea serviciului, ai căror istorii de viaţă vor fi prezentate publicului larg. Întrebaţi despre motivaţia care i-a determinat să devină asistenţi parentali profesionişti, mulţi dintre ei ne-au spus că, "de fapt, este dorinţa de a face un bine (…) salariul ar putea fi o mică motivaţie, dar nu necesitatea economică este cea dominantă. De multe ori chiar şi dragostea faţă de aproapele nostru este o motivaţie, sau sunt familii care îşi văd rolul de a educa copii, inclusiv şi pe cei care nu fac parte din familia lor".

În rândurile de mai jos încercăm să răspundem pe scurt la câteva din întrebările care ar putea apărea despre Serviciul APP.

Ce este asistenţa parentală profesionistă?

APP este un serviciu adresat copiilor, care pentru moment, nu se pot bucura de căldura unei familii din cauza că sunt orfani sau pentru că nu pot locui temporar împreună cu proprii părinţi. Serviciul dat presupune îngrijirea temporară a unuia sau a mai multor copii într-o familie alternativă.

Serviciul APP presupune patru tipuri de plasament: de urgenţă, de scurtă sau de lungă durată, sau plasament de răgaz, care presupune plasarea planificată al copilului în familia asistentului parental profesionist pentru o perioadă de până la o săptămână, în mod regulat, în scopul de a oferi părinţilor copilului cu necesităţi speciale timp pentru odihnă şi de a permite menţinerea copilului în familie.

În funcţie de motivele pentru care copiii au nevoie de îngrijire parentală, aceasta poate dura de la câteva săptămâni până la câţiva ani, până la întoarcerea lor în familia biologică sau lărgită, ori plasarea în altă formă de protecţie, cum ar fi tutela sau adopţia.

Cine poate deveni asistent parental profesionist?

Poate deveni asistent parental profesionist persoana care indifirent dacă este sau nu căsătorită, are casă, locuieşte la bloc sau închiriază, are un serviciu sau nu este angajat în câmpul muncii. Important este să-i placă copiii şi să poată comunica eficient cu ei, să ştie a-i ajuta să depăşească

perioadele dificile din viaţă. Ca să devină asistent parental profesionist solicitantul trebuie să dorească acest lucru şi, să aibă resurse psiho-emoţionale şi financiare timp şi răbdare. Dar cel mai mult trebuie să vrea şi să poată să-şi împartă casa şi viaţa cu un copil. Specialistul din cadrul serviciului va evalua solicitantul şi familia acestuia dacă corespund criteriilor pentru prestarea serviciului, studia condiţiile de viaţă, situaţia socială şi pregătirea candidatului, pentru a vedea în ce măsură poate face faţă acestei sarcini.

Pentru munca lor, asistenţii parentali profesionişti sunt salarizaţi şi beneficiază de carnet de muncă, având posibilitatea de cumulare a stagiului de lucru şi tot pachetul social asigurat. Fiecare copil beneficiază de alocaţie unică la plasament, o alocaţie anuală şi alocaţii lunare de întreţinere, precum şi de o alocaţie unică la împlinirea vârstei de 18 ani.

Ce trebuie să facă solicitantul la funcţia de asistent parental profesionist?

Dacă o persoană doreşte să devină asistent parental profesionist aceasta trebuie să se adreseze la Direcţia Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei (DASPF) sau la asistentul social comunitar din localitatea în care locuieşte. Solicitantul va fi invitat la o şedinţă informaţională, la care va afla mai multe detalii referitor la acest serviciu. În procesul evaluării, solicitantul va beneficia de instruirea iniţială în APP, inclusiv detalii despre îngrijirea copiilor din plasament. Un asistent parental profesionist nu va fi singur în prestarea serviciului. El va fi susţinut de o echipă de specialişti din cadrul serviciului şi DASPF, va beneficia de instruire continuă şi şedinţe de supervizare.

În cei 15 ani de implementare a Serviciului de asistenţă parentală profesionistă în Republica Moldova, acesta a fost dezvoltat în 30 de raioane ale ţării, iar în 7 unităţi administrativ-teritoriale, din diferite cauze, Serviciul APP încă lipseşte. În acelaşi timp, în raionul Orhei unde activează 30 de APP şi municipiul Chişinău cu 36 de APP au fost dezvoltate toate tipurile de plasament.

Rezultate remarcabile în implementarea serviciului au fost înregistrate şi în raioanele Ungheni unde sunt 30 de APP, la Floreşti - 26 de APP, Călăraşi -30 de APP, etc.

Raionul Călăraşi este unul dintre raioanele care se bucură de susţinerea PPFC în implementarea şi promovarea acestui serviciu. În continuare vă prezentăm istoria satului Bravicea din Călăraşi, unde am cunoscut mai mulţi asistenţi parentali profesionişti, care au luat în grija sa copii care au nevoie de o familie.