Pagina principala / Noutăţi / Fiecare copil are dreptul să crească într-un mediu familial sigur

Fiecare copil are dreptul să crească într-un mediu familial sigur

4 iunie 2015

Aceasta este convingerea organizaţiei noastre, iar acţiunile pe care le întreprindem pornesc anume de la acest deziderat. Ne asumăm zi de zi această misiune, dar considerăm că, pentru a o duce la îndeplinire, avem nevoie de parteneriate ... şi de comunitatea întreagă. Considerăm că există o nevoie de comunicare - advocacy şi mobilizare comunitară – pentru promovarea valorilor familiale şi a îngrijirii familiale pentru copii, pentru implicarea comunităţii în sporirea gradului de conştientizare a importanţei şi necesităţii creării unui mediu favorabil incluziunii educaţionale şi sociale a copiilor.

În acest context se înscrie şi Campania “O casă pentru a reuni o familie”, lansată recent de AO “Parteneriate pentru fiecare copil” (PPFC), care vine să sprijine 7 fraţi, separaţi din copilărie, să redevină o familie, la casa lor.

Campania face parte, de asemenea, din activităţile de proiect “Familie puternică pentru fiecare copil”, în cadrul căruia ne-am propus să îmbunătăţim atitudinile profesioniştilor şi ale publicului, întru o susţinere mai bună a politicilor şi practicilor naţionale ce previn separarea inoportună a copilului de familia sa şi pentru o mai bună promovare a îngrijirii adecvate şi protectoare în mediul familial a copiilor lipsiţi de îngrijire parentală.

Scopul campaniei “O casă pentru a reuni o familie” este de a informa şi a sensibiliza atât factorii de decizie de la nivel central şi local, cât şi societatea civilă vis-a-vis de situaţia celor 7 fraţi, care, după ani de separare, instituţionalizare într-o şcoală auxiliară (a 4 dintre ei), deşi erau perfect sănătoşi şi, într-un final, dezinstituţionalizare, riscă acum să rămână pe drumuri, pentru că acasă nu-i mai aşteaptă nimeni.

Din păcate, cazul lor nu este unic în Republica Moldova, iar factorii de decizie se declară neajutoraţi, în faţa a multitudinii de astfel de cazuri. Împreună însă, putem schimba lucrurile spre bine şi putem începe prin a adopta o viziune comună asupra consolidării familiilor, implicării, susţinerii şi protecţiei copiilor la nivel local, a schimba percepţiile publicului şi a profesioniştilor faţă de instituţionalizarea copiilor şi necesitatea creşterii copilului în familie.

Nu vom nega că, în cazul Campaniei noastre, eforturile, pentru a face auzită dorinţa acestor copii de cât mai multă lume, au fost mari şi deloc puţine, dar ne bucurăm că, de fiecare dată, am găsit oameni sensibili, receptivi şi mărinimoşi, care, la rândul lor, i-au mobilizat pe alţii să ne ajute, să-i ajutăm pe cei 7 fraţi. Orice efort contează şi orice persoană este importantă, atât timp cât mergem în acelaşi pas, pentru acelaşi scop.

Proiectele care se referă la această ştire