Pagina principala / Noutăţi / Cu suportul UNICEF, în Republica Moldova este lansat Programul de Educație Parentală „PEACE- Părinți Empatici, Asumați, Conștienți și Echilibrați”

Cu suportul UNICEF, în Republica Moldova este lansat Programul de Educație Parentală „PEACE- Părinți Empatici, Asumați, Conștienți și Echilibrați”

23 octombrie 2024

Cu suportul UNICEF, în Republica Moldova este lansat Programul de educație parentală „PEACE – Părinți Empatici, Asumați, Conștienți și Echilibrați”, conceput special pentru a sprijini părinții în îmbunătățirea abilităților de creștere și educare a copiilor, promovând practici parentale pozitive, bazate pe empatie, disciplină non-violentă, și egalitate de gen. Programul vizează, de asemenea, reducerea stresului parental și promovarea bunăstării în rândul familiilor. În acest sens, 20 de specialiști din 10 Structuri Teritoriale de Asistență Socială (Ungheni, Călărași, Orhei, Rezina, Șoldănești, Telenești Fălești, Sîngerei și Glodeni), care fac parte din Agențiile Teritoriale de Asistență Socială /ATAS/ Nord – Vest, Centru – Vest și Centru – Est participă, timp de două zile, la un atelier de instruire pentru a deveni formatori ai programului PEACE.

Irina Spivacenco, coordonatoare de proiect la ”Parteneriate pentru fiecare copil”, a menționat la deschiderea evenimentului că ”prin implementarea acestui program, ne propunem să creăm un mediu de învățare și suport în care fiecare părinte să se simtă valorizat, ascultat și încurajat. Ne dorim să echipăm părinții cu strategii eficiente care să le permită să stabilească o conexiune profundă cu copiii lor și să consolideze relațiile de familie. Acest demers este vital pentru dezvoltarea unei comunități sănătoase și pentru formarea unor baze solide în educația și creșterea copiilor.

Deși există eforturi la nivel național pentru dezvoltarea programelor de consolidare a familiei, oferta actuală rămâne limitată, mulți părinți având acces insuficient la informații și resurse necesare pentru a cultiva relații pozitive cu copiii lor și pentru a preveni practicile violente. Programul încurajează egalitatea de gen prin eliminarea stereotipurilor și promovează un parteneriat echitabil între părinți, contribuind astfel la crearea unui mediu familial stabil și sigur, care favorizează dezvoltarea armonioasă a copiilor. Aceste intervenții sunt în concordanță cu inițiativele și recomandările UNICEF și OMS, care subliniază necesitatea implicării părinților în dezvoltarea relațiilor de sprijin și învățare continuă”, a explicat dna Spivacenco.

Programul PEACE este structurat în trei sesiuni principale dedicate părinților, fiecare completată de activități interactive părinte-copil, menite să consolideze legăturile familiale. Părinții sunt, de asemenea, încurajați să continue practicarea acasă a tehnicilor învățate, pentru a întări cunoștințele acumulate și pentru a menține conexiuni active cu ceilalți participanți, chiar și după încheierea sesiunilor. Programul oferă materiale de sprijin personalizate, adaptate la diverse grupe de vârstă ale copiilor, pentru a răspunde cât mai bine nevoilor fiecărei familii. Sesiunile sunt facilitate de doi specialiști instruiți, asigurând un mediu de învățare interactiv și susținător. Numărul recomandat de participanți în fiecare grup este de maximum 15 persoane, aceasta fiind o măsură esențială pentru a menține eficiența și calitatea înaltă a programului.

Atelierul de formare este organizat în Proiectul ”Fiecare fată și băiat este protejat și împuternicit să își realizeze potențialul cu demnitate” finanțat de UNICEF și implementat de AO ”Parteneriate pentru fiecare copil” în colaborare cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale, precum și Agențiile Teritoriale de Asistență Socială /ATAS/ Nord – Vest, Centru – Vest, Centru – Est.