Pagina principala / Noutăţi / În trei raioane va fi pilotat un model naţional de practici "Acţiuni corecte – ÎMPREUNĂ – pentru fiecare copil"

În trei raioane va fi pilotat un model naţional de practici "Acţiuni corecte – ÎMPREUNĂ – pentru fiecare copil"

21 ianuarie 2016

În prima jumătate a anului 2016 în raioanele Călăraşi, Făleşti şi Ungheni va fi pilotat un model naţional de practici "Acţiuni corecte – ÎMPREUNĂ – pentru fiecare copil". Un ordin în acest sens, a fost emis, în noiembrie 2015 de Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei (MMPSF). Modelul menţionat va fi implementat de PPFC şi specialişti din cele trei raioane, cu suportul MMPSF, iar ca finalitate se doreşte extinderea acestuia la nivel de ţară.

Conceptul acestui model, procesul de implementare, precum şi integrarea acestuia în politicile naţionale şi practicile de lucru aplicate în sectoarele asistenţă socială, sănătate, educaţie şi ordine publică au fost discutate, recent, de reprezentanţi din cele trei raioane în cadrul unui atelier de lucru. Modelul asigură că toţi profesioniştii relevanţi conlucrează, utilizând un limbaj şi instrumente comune de prevenire, evaluare şi intervenţie, garantându-i fiecărui copil un mediu sigur şi protector de creştere şi dezvoltare. Modelul naţional de practici "Acţiuni corecte – ÎMPREUNĂ – pentru fiecare copil" integrează o abordare personalizată în lucrul cu copiii şi tinerii, inclusiv cu familia, în cadrul serviciilor universale (precum educaţia şi/sau medicina), indiferent de originea, necesităţile, riscurile şi circumstanţele lor. Acesta este un cadru valabil pentru toţi copiii, care nu porneşte doar de la vulnerabilitate sau necesitate înaltă. Cadrul de bunăstare a copilului se aplică tuturor serviciilor, specialiştilor, practicienilor, angajaţilor, voluntarilor, care lucrează cu copiii, inclusiv persoanelor angajate să îngrijească de copii. Abordarea este valabilă şi pentru specialiştii care lucrează cu adulţii, care sunt părinţi sau îngrijitori, precum şi cu întreaga comunitate de adulţi.

Modelul menţionat, adaptat pentru Republica Moldova a fost dezvoltat în baza a două modele de abordare preluate din practica internaţională. Primul model este preluat din Scoţia, unde a fost pilotat timp de 10 ani, în mai multe regiuni, iar în anul 2015 a început să fie aplicat la nivel naţional. Cel de-al doilea model este preluat din SUA, unde este aplicat în 20 de State, timp de 20 de ani şi care a fost extins recent, în câteva ţări din Europa.

Atelierul de lucru face parte dintr-o serie de acţiuni desfăşurate de PPFC pentru implementarea modelului "Acţiuni corecte – ÎMPREUNĂ – pentru fiecare copil" în republica moldova.

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului "Familie puternică pentru fiecare copil", implementat de PPFC în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei şi 11 raioane din republică, cu suportul financiar al USAID.

Proiectele care se referă la această ştire