Pagina principala / Noutăţi / În şase raioane ale republicii, cu suportul PPFC va fi pilotat un program educaţional nou pentru copii şi părinţi

În şase raioane ale republicii, cu suportul PPFC va fi pilotat un program educaţional nou pentru copii şi părinţi

17 ianuarie 2015

Specialişti din 6 raioane au participat, în zilele de 12 şi 13 ianuarie curent, la un atelier de lucru, organizat de Asociaţia „Parteneriate Pentru Fiecare Copil”/PPFC/.

Pe parcursul a două zile de lucru, specialişti din raioanele Făleşti, Teleneşti, Ungheni, Orhei, Călăraşi şi Cahul au evaluat împreună posibilitatea pilotării pe parcursul anului curent a unui program educaţional, cu efecte terapeutice, destinat în primul rând copiilor din familiile afectate de alcoolism şi părinţilor acestora. De asemenea, participanţii s-au expus vizavi de un mecanism de învăţare reciprocă între raioane, care urmează a fi elaborat şi care va contribui nemijlocit la realizarea schimbului de bune practici între raioane privind planificarea şi prestarea serviciilor pentru familii şi copii.

Svetlana Rîjicova, consultant în cadrul PPFC, a menţionat că programul educational care are scopul de a sprijini copiii din familiile afectate de alcool, a fost implementat pentru prima dată, în SUA, în 1977, iar din 1989 este funcţional şi în Suedia. Este un program educaţional, orientat spre profilaxie, care implică elemente terapeutice şi cuprinde două categorii de beneficiari (părinţii şi copiii), cu accent deosebit pe abordarea copilului ca individualitate, pe necesităţile şi trăirile copilului care provine dintr-o familie în care cel puţin un părinte este dependent de alcool, sau a tinerilor care au fost expuşi mediilor în care se consumă alcool şi riscă, la rândul lor, să devină şi ei dependenţi.

Aşadar, participanţii au lucrat în grupuri divizate pe fiecare raion, având sarcina de a evalua împreună capacităţile şi resursele necesare pentru implementarea unui astfel de program, precum şi de a identifica potenţiale resurse umane disponibile şi capabile să lucreze cu copiii şi adolescenţii ai căror părinţi sunt dependenţi de alcool.

La rîndul lor, participanţii au apreciat înalt tematicile abordate, menţionând că necesitatea implementării unui program focusat pe un subiect atât de sensibil cum este alcoolismul, se simte demult, în special pentru că fenomenul implică şi victime colaterale, iar de cele mai dese ori, din păcate, aceste victime, sunt copiii. Specialişii au menţionat că, până la moment nu au avut pârghii de soluţionare a conflictelor ce derivă din problema alcoolismului, limitându-se doar la sesizarea organelor de drept şi fiind constrânşi să „scoată din familii” copiii sau părintele nedependent de alcool, pe când celălalt rămânea în casă.

În acest context, D.nul Alexandru Ciuvaga, Şeful Direcţiei de Învăţământ Tinere şi Sport din raionul Ungheni, a menţionat: „…Cu părere de rău asistăm la o neputinţă din partea statului de a interveni în astfel de probleme. Trebuie să înceapă cineva şi îmi pare bine că raioanele noastre au fost alese pentru pilotarea acestui program, iar noi am dat un accept conştient, pentru că prioritatea noastră sunt copiii. Trebuie să începem de la ei. E normal să pui degetul pe rană. Trebuie să facem ceva ca, în măsura posibilităţii, copiii care trăiesc în acest mediu nociv, să fie scoşi de sub influienţa acestui flagel şi este foarte bine să fie implicaţi mai mulţi actorii sociali în rezolvarea acestei probleme. Ideia intersectorialităţii este una foarte binevenită. Fiecare copil scos din aceasta mocirlă şi pus pe drumul cel bun, este un copil câştigat şi, implicit, un câştig pentru societate.”

„Mi-aş dori foarte mult ca acest serviciu să capete şi un aspect medical, pentru a putea găsi posibilitatea de a conlucra cu persoana alcoolizată. Nu totdeauna persoanele alcoolizate sunt lipsite de viitor sau nu exista soluţie în cazul lor. La nivel local am avut foarte multe situaţii unde ne-am implicat şi împreună cu medicii, o parte din persoane au reuşit să se reabiliteze după acest tratament. Chiar dacă rezultatul nu a fost eficient sută la sută, credem că salvarea măcar a unei familii care a depăşit această situaţie, merită efortul nostru. Trebuie să ne străduim în continuare să facem acest efort” a menţionat D.na Iraida Bînzari, Vice-preşedinte al raionului Făleşti.

Referitor la mecanismul de invatare intre raioane, reprezentanţii celor şase raioane au vorbit despre importanţa unei comunicări productive între specialiştii din diverse raioane, menţionând că schimbul de bune practici şi consultările în privinţa gestionării cazurilor dificile deja au loc, iar datorită întrunirilor organizate de PPFC, aceste discuţii au loc la un nivel mai organizat, mai transparent şi pot avea rezultate mai bune, întrucât sunt nişte discuţii ghidate şi bine structurate. La finalul atelierului de lucru, specialiştii au efectuat auto-evaluarea (per raion) a capacităţilor de gestionare a serviciilor de protecţie a familiei şi copilului existente în teritoriu, fiind punctate modalităţile de oferire a suportului din partea PPFC şi lansate sugestii de îmbunătăţire a calităţii acestor servicii.

„Vedem acest mecanism foarte util pentru că avem experienţă care poate fi replicată şi în alte raioane. Am beneficiat de mai multe cursuri de pregătire, organizate de PPFC, iar de câţiva ani sunt invitată, la nivel neformal, de alte raioane pentru a-mi împărtăşi experienţa de lucru ce ţine de gestionarea şi implementarea mai multor servicii ca APP, reintegrarea copiilor, etc. Consider că acesta este un mecanism foarte bun, care va asigura o stabilitate în ceea ce facem, o corectitudine. Şi nouă, care avem o anumita experienţă, ne-ar prinde bine să mai vedem ce fac şi alte raioane.”, a conchis Doamna Maria Niculiţă, specialist principal din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială, Cahul.

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Familie puternică pentru fiecare copil”, finanţat de USAID.

Proiectele care se referă la această ştire