Pagina principala / Noutăţi / După raionul Orhei, programul educaţional pentru părinţi şi copii - PANDA– urmează a fi pilotat în alte 4 raioane

După raionul Orhei, programul educaţional pentru părinţi şi copii - PANDA– urmează a fi pilotat în alte 4 raioane

14 martie 2016

La un an de pilotare în raionul Orhei, programul PANDA, lansat în 2015 de PPFC, în cadrul proiectului „Familie puternică pentru fiecare copil”, urmează a fi implementat și în raioanele Călăraşi, Făleşti, Teleneşti şi Ungheni.

În acest sens, pe parcursul lunii februarie 2016, a fost organizată o sesiune de câteva zile de instruire pentru desfăşurarea acestui program educaţional cu efecte terapeutice, destinat copiilor din familiile care se confruntă cu diverse probleme sociale, printre care și problema alcoolismului.

Instruirea a avut ca finalitate formarea a 28 de persoane din diferite medii de activitate, în calitate de moderatori, care vor realiza acest program de asistenţă psiho-socială în raioanele susmenționate.

La program participă gratuit copii (cu vârsta cuprinsă între 6 şi 18 ani) și părinții acestora. Participanții sunt antrenați în diverse activități educative și pot beneficia, de asemenea, de asistență în cadrul ședințelor individuale sau de grup.

Programul urmăreşte schimbarea atitudinii copilului faţă de propria situaţie şi faţă de situaţia din familie, schimbarea comportamentului copilului în familie, îmbunătăţirea stării psiho-emoţionale a copilului din familia afectată de consumul de alcool, îmbunătăţirea autoaprecierii, susţinerea copilului pentru a avea o reuşită şcolară mai bună, şi pentru a relaţiona mai bine cu semenii din comunitate, prevenirea consumului de alcool de către copii, etc.

Programul PANDA reprezintă o experiență unică la nivel de țară, fiind pilotat pentru început, în raionul Orhei, unde s-a bucurat de rezultate și aprecieri atât din partea beneficiarilor, cât și din partea autorităților locale. Bunăoară, specialiştii din cadrul DASPF Orhei au considerat necesară integrarea programului ”Panda” în sistemul local de servicii sociale și educaționale cu stabilirea legăturilor necesare de conlucrare. Totodată, specialiștii s-au arătat cointeresaţi de implementarea programului, calificându-l drept un program de prevenire a alcoolismului la copii și tineri.

„Este îmbucurător faptul că acum copiii sunt mai deschiși. Dacă la primele ședințe ei se fereau să participe la exerciții, acum se implică singuri, propun noi teme spre abordare, doresc să invite și alți copii despre care știu că se confruntă cu aceleași probleme, adică locuiesc în medii în care se consumă alcool și pot deveni și ei victime ale alcoolului (...) ei inșiși identifică beneficiul programului dat. Deja se vede un rezultat - copiii știu cum să vorbească sau să evite comunicarea conflictuală cu membrii familiei care fac abuz de alcool. Dacă până la primele 4 ședinte aveam temeri cu toții, chiar si coordonatorul din Directie (n. red. - DASPF), că copiii vor abandona programul, la moment ei sunt deschiși și doresc să participe.” (Silvia Tocari, Specialist principal în cadrul DASPF, Orhei)

De asemenea, moderatorii programului pilotat în raionul Orhei, au menţionat că au observat schimbări de viziune la copii privind planurile de viitor:

“Pe parcurs, în special la fete, s-a observat schimbarea modului de gândire privind viitorul. Fetele au înţeles cum trebuie să se descurce în diverse situații și au făcut o alegere corectă din variantele propuse în jocuri” (moderator s. Isacova).

“Progresele s-au făcut simțite pornind de la felul în care reacționau și cum s-a schimbat modul de gândire al copiilor, prin aprecierea lor că sunt buni și că nu poartă ei vina pentru faptele maturilor.” (moderator s. Piatra).

Comportamentul copiilor s-a schimbat şi în raport cu semenii lor. Pe parcursul şedinţelor moderatorii au observat dezvoltarea sentimentului de empatie, prietenie faţă de alţi copii, beneficiari ai programului.

C. 11 ani: „Am învăţat să nu ne fie frică să vorbim cu ceilalţi.”

D. 13 ani: „Eu am învăţat să nu fiu timid”.

N. 11 ani: „Am aflat că toate problemele au câte o ieşire. Sunt mai veselă... Trebuie să ne iubim unii pe alţii, să ne respectăm. Dacă cineva ne cere ajutor trebuie să îl ajutăm. Chiar dacă este străin.”

A. 12 ani: „Înainte mă duceam acasă şi mă plictiseam, dar acum vin la centru. Sunt mai veselă, înainte eram un pic tristă. Văd oamenii când merg pe drum că îmi zâmbesc.”

Programul PANDA a fost adaptat pentru Republica Moldova și se desfășoară după modelul Ersta Vandpunkten din Suedia, care are la bază un program similar desfăşurat, începând cu anul 1977, în SUA. În Suedia acest program se desfăşoară cu succes din anul 1989 şi a cuprins, până în prezent, peste 1200 de copii. În Moldova, 32 de copii au format primul grup de beneficiari incluși în acest program.

Proiectele care se referă la această ştire