Pagina principala / Noutăţi / Programul PANDA va fi extins în alte 4 raioane ale țării

Programul PANDA va fi extins în alte 4 raioane ale țării

4 octombrie 2016

Programul de asistenţă psiho-socială pentru copii /PANDA/ se extinde în alte 4 raioane ale țării: Cahul, Căușeni, Nisporeni și Soroca. În acest sens, în perioada 4-6 octombrie curent, la Chișinău se desfășoară seminarul de instruire a circa 40 de persoane selectate pentru funcţia de moderator, pentru grupurile de copii și adulți.

Programul PANDA este un program educațional cu elemente terapeutice pentru copiii și adulții care se află, sau locuiesc în același anturaj cu persoane dependente de alcool. Programul este construit în jurul trăirilor și necesităților copilului şi nu ale persoanei dependente, și conține o serie de aspecte legate de factorii protectori ai familiei. La program participă gratuit copii (cu vîrsta cuprinsă între 6 şi 18 ani) și părinții acestora, care nu sunt dependenți de alcool. Pe parcursul a 15 săptămîni consecutive, participanții sunt antrenați în diverse activități educative și pot beneficia, de asemenea, de asistență în cadrul ședințelor individuale sau de grup.

Prezentă la deschiderea evenimentului, Viorica Dumbrăveanu, viceministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei a menționat că acest program este unul inovațional în sistemul de protecție a copilului din Republica Moldova. ”Ne propunem să reglementăm Programul PANDA și să-l includem ca un program obligatoriu, care să fie implementat la scară națională”, a declarat doamna Dumbrăveanu.

”Dat fiind faptul că programul respectiv conține și elemente de terapie este foarte important că beneficiarii programului sunt copiii și adulții care sunt afectați de dependența de alcool a unui alt membru de familie. În aceste condiții, programul vine să încurajeze copilul care este deseori frustrat, stigmatizat în comunitate, care este și discriminat în unele situații de către colegi, ca să-și dezvolte încrederea în sine și să conștientizeze că el nu este singur în astfel de situații, și nu el este vinovat de fapt de viciul unuia dintre membrii familiei. Ne bucură foarte mult că la instruire participă specialiști din diferite domenii cu atribuții în protecția copilului cum ar fi asistență socială și medicală, pedagogi, ceea ce demonstrează că programul este bazat pe o abordare intersectorială”, a subliniat doamna viceministru.

PANDA a fost pilotat începînd cu anul 2015 în raionul Orhei, fiind apreciat pozitiv atît de beneficiari, cît și de autoritățile locale. Din februarie 2016, programul a fost extins și în raioanele Făleşti, Ungheni, Teleneşti și Călăraşi, ca parte a programelor de prevenire primară din cadrul Serviciului social de sprijin pentru familiile cu copii. Pînă în prezent, de acest program au beneficiat 170 de copii.

Programul PANDA este realizat cu suportul AO ”Parteneriate pentru fiecare copil”, în cadrul Proiectului ”Familie puternică pentru fiecare copil” care este implementat în colaborare cu Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Ministerul Educației și 11 raioane beneficiare, cu susținerea financiară a USAID.

Proiectele care se referă la această ştire