Pagina principala / Noutăţi / APL: Programele de educaţie parentală şi asistenţă psiho-socială pentru copii şi familii sunt eficiente în prevenirea situaţiilor de risc

APL: Programele de educaţie parentală şi asistenţă psiho-socială pentru copii şi familii sunt eficiente în prevenirea situaţiilor de risc

17 mai 2017

Costificarea programelor nou dezvoltate în 11 raioane ale ţării şi mecanismele de finanţare şi preluare a programelor dezvoltate de AO ”Parteneriate pentru fiecare copil” /PPFC/, în proiectul ”Familie puternică pentru fiecare copil a fost subiectul cheie pus în discuţie marți, 16 mai curent, la o ședință ordinară cu participarea șefilor și specialiștilor din cadrul direcțiilor de asistență socială și protecție a familiei din cele 11 regiuni.

Reprezentanţii APL s-au arătat deschiși să integreze în sistemul local de protecţie a copilului programele de educaţie parentală şi asistenţă psiho-socială pentru copii şi familii, dezvoltate şi pilotate în ultimii 3 ani, împreună cu PPFC.

Totodată, echipa PPFC a consultat cu reprezentanţii APL iniţiativa lansată în cooperare cu MMPSF privind elaborarea mecanismului de finanţare a serviciilor sociale din bugetul de stat, care prevede în special instituirea unui pachet de servicii statutare obligatorii pentru APL.

În prezent, finanțarea serviciilor sociale se efectuează de către structurile teritoriale de asistență socială aflate la nivelul II, din contul veniturilor proprii ale APL de nivelul II. În aceste condiții finanțarea serviciilor sociale rămâne totalmente la discreția Consiliului raional și este supusă unui risc major atât din motivul că acestea nu reprezintă o prioritate pentru o mare parte din APL, precum și din cauza insuficienței mijloacelor financiare.

Evenimentul a fost organizat de PPFC în cadrul Proiectului ”Familie puternică pentru fiecare copil”, cu susținerea financiară a USAID, în colaborare cu Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Ministerul Educației și 11 raioane beneficiare ale proiectului: Ungheni, Fălești, Călărași, Telenești, Cahul, Orhei, Nisporeni, Căușeni, Sîngerei, Rezina și Soroca. Proiectul ”Familie puternică pentru fiecare copil” a fost lansat în anul 2014 și are drept scop de a îmbunătăţi siguranţa, bunăstarea şi dezvoltarea copiilor în situaţie de risc şi a celor lipsiţi de îngrijire familială adecvată în Republica Moldova.

Proiectele care se referă la această ştire