Pagina principala / Noutăţi / 213 părinți și copii au participat la un program de parenting pentru a-și îmbunătăți starea lor de bine

213 părinți și copii au participat la un program de parenting pentru a-și îmbunătăți starea lor de bine

21 martie 2024

85 părinți și 128 copii au participat, începând cu luna decembrie 2023 și până în prezent, la un program de educație parentală, cu ajutorul căruia au învățat cum să treacă peste situațiile stresante, îmbunătățindu-și astfel starea lor de bine. Este vorba despre ”Programul de educație parentală pentru familiile afectate de războiul din Ucraina”, lansat în anul 2023, în mun. Chișinău, or. Căușeni și s. Palanca, r. Ștefan Vodă.

Potrivit Irinei Spivacenco, manager proiect, ”Parteneriate pentru fiecare copil” /PPFC/, acest program este oferit părinților, care sunt afectați de războiul din Ucraina, pentru a-i sprijini în îndeplinirea rolului lor de părinte. ”Timp de două zile, sunt organizate 4 sesiuni, inclusiv sesiuni comune părinte-copil, pentru a le ajuta familiilor să-și reducă stresul, să aibă grijă de dânșii ca părinți, să să-și ajute copiii să-și înțeleagă emoțiile, să cunoască modalitățile de îngrijire a copiilor în situații de criză, totul fiind organizat între-un mediu prietenos și distractiv. La fel, programul încurajează dezvoltarea relațiilor receptive între părinte și copil. La final, toți copiii beneficiază de un voucher pentru procurarea cărților sau rechizite, jocuri educative”, a menționat dna Spivacenco.

La rândul lor, părinții au apreciat acest program ca fiind unul care îi învață cum să păstreze o relație frumoasă și sănătoasă cu copiii lor:

  • ”Programul ne-a învățat să ne recunoaștem propriile reacții la emoții, dar și starea noastră emoțională. Apoi am învățat și cum să ne stăpânim emoțiile”.
  • ”O mamă echilibrată din punct de vedere emoțional este o familie echilibrată din punct de vedere emoțional”.
  • ”Tematicile acestui program au reflectat pe deplin varietatea de strategii care pot fi utile în situații de criză”.
  • ”Am devenit mai echilibrată în situații de criză. De asemenea, mi-am dat seama că acestea nu sunt doar în familia mea, așa cum credeam! Mi-am dat seama că toate familiile au probleme similare, ceea ce ne-a permis să discutăm și să analizăm împreună soluții”.

”Programul de educație parentală pentru familiile strămutate din Ucraina” conține, inclusiv activități pe care părinții le pot încerca desinestătător acasă, la fel acesta încurajează participanții la grup să păstreze legătura între ei și după finalizarea programului, pentru crearea unui grup de suport, etc.

Programul se desfășoară în Republica Moldova până în luna iunie 2024 și va cuprinde, în total 500 de copii și părinți, din cele trei regiuni menționate. Acesta este implementat în proiectul "Răspuns umanitar integrat în Ucraina, Polonia, Moldova și România pentru ucrainenii și pentru resortisanții țărilor terțe afectați de conflict" finanțat de Ministerul Federal al Afacerilor Externe al Germaniei prin intermediul Diakonie Katastrophenhilfe (DKH), implementat de APSCF, în parteneriat cu PPFC.