Pagina principala / Noutăţi / 500 de părinți și copii refugiați din Ucraina vor participa la un program de educație parentală

500 de părinți și copii refugiați din Ucraina vor participa la un program de educație parentală

17 noiembrie 2023

500 de părinți și copii refugiați din Ucraina stabiliți în mun. Chișinău și raioanele Căușeni și Ștefan Vodă vor participa la un program de educație parentală. În acest sens, 10 formatori din regiunile menționate sunt instruiți în zilele de 17-18 noiembrie curent, în implementarea ”Programul-pilot de educație parentală pentru familiile strămutate din Ucraina”, pentru a sprijini părinții refugiați (în special mamele) din Ucraina.

Irina Spivacenco, manager proiect, AO ”Parteneriate pentru fiecare copil” /PPFC/ a menționat că ”acest program reprezintă un curs de două zile, structurat în 4 sesiuni cu părinții, inclusiv sesiuni comune părinte-copil, care vor contribui la reducerea stresului și asigurării stării de bine a părinților, la încurajarea parentingului receptiv și sensibil, precum și la sprijinirea familiilor pentru a-și consolida relațiile și pentru a petrece mai mult timp împreună, într-un mediu încurajator și distractiv”, a spus dna Spivacenco.

Prezentă la deschiderea evenimentului, Diana Prisăcaru, coordonator de proiect, Alianța ONG-lor Active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei /APSCF/ a subliniat importanța susținerii și asigurării bunăstării părinților și copiilor, aflați în situație de criză, prin desfășurarea programelor de educație parentală, care îi vor ajuta să treacă mai ușor peste situațiile stresante și să păstreze o relație frumoasă cu copiii lor.

Programul de educație parentală pentru familiile strămutate din Ucraina conține, inclusiv activități pe care părinții le pot încerca desinestătător acasă, la fel acesta încurajează participanții la grup să păstreze legătura între ei, între sesiuni și după finalizarea acestora pentru crearea unui grupul de suport, etc.

Programul se va desfășura în Republica Moldova până în luna iunie 2024 și va cuprinde 250 de părinți și 250 de copii din cele trei regiuni menționate.

Trainingul este organizat în proiectul "Răspuns umanitar integrat în Ucraina, Polonia, Moldova și România pentru ucrainenii și pentru resortisanții țărilor terțe afectați de conflict" finanțat de Ministerul Federal al Afacerilor Externe al Germaniei prin intermediul Diakonie Katastrophenhilfe (DKH), implementat de APSCF, în parteneriat cu mai multe ONG-uri, inclusiv PPFC.