Pagina principala / Noutăţi / În Republica Moldova, în premieră pentru Europa, Liniile Directoare ONU pentru Îngrijirea Alternativă a Copiilor au fost adap­tate pe înțelesul copiilor.

În Republica Moldova, în premieră pentru Europa, Liniile Directoare ONU pentru Îngrijirea Alternativă a Copiilor au fost adap­tate pe înțelesul copiilor.

1 februarie 2012

Scopul Liniilor Directoare aprobate de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite este să ajute adulţii să implementeze cât mai corect Convenţia ONU cu privire la Drepturile Copiilor. Ele spun guvernelor CUM să respecte drepturile copiilor, CE trebuie SĂ FACĂ pentru a preveni separarea copiilor de familiile lor şi ÎN CE FEL să îmbunătăţească îngrijirea celor care sunt în afara familiei.

Potrivit Nataliei Semeniuc, consultant EveryChild în partici­parea copiilor, mesajul de bază al lucrării rezidă în faptul că fiecare copil trebuie să crească în familie, iar atunci când acest lucru este imposibil statul este obligat să-i asigure protecție în cadrul unor servicii de alternativă, cât mai apropiate de mediul familial.

Cărțulia conține și o serie de istorii ale unor copii care au be­neficiat de îngrijire alternativă, precum și practici pozitive ale autorităților responsabile de protecția copilului.

Lucrarea a fost adaptată cu suportul Parteneriate pentru fiecare copil de un grup de experți în protecția drepturilor copilului și în comunicare, dar și de membrii consiliilor consul­tative ale copiilor din raioanele Fălești, Ungheni și Călărași. Textul complex al lucrării a fost transformat în așa fel încât să fie accesibil pentru copii, care sunt principalii beneficiari ai re­formei sistemului rezidențial.