Pagina principala / Noutăţi / Uniunea Europeană oferă asistență pentru crearea serviciilor de suport și educație în 5 raioane ale țării

Uniunea Europeană oferă asistență pentru crearea serviciilor de suport și educație în 5 raioane ale țării

4 martie 2016

Un proiect finanțat de Uniunea Europeană care va facilita accesul în primii ani de viață ai copiilor cu necesități speciale la serviciile comunitare de suport și educație a fost lansat joi, 3 martie curent, la Chișinău. Proiectul va fi desfășurat în perioada anilor 2016-2018, în cinci raioane ale țării: Cahul, Călărași, Fălești, Nisporeni și Ungheni. În cadrul evenimentului a fost semnat Memorandumul de Înțelegere privind sprijinul pentru implementarea proiectului dintre Ministerul Educației, Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei și Asociația Obștească ”Parteneriate pentru fiecare copil” /PPFC/.

Obiectivul general al acestui proiect este de a asigura accesul copiilor cu necesități speciale, cu vîrsta cuprinsă între 0-7 ani, și familiilor acestora la programe de suport, dezvoltate în cadrul acestui proiect. Programele vor fi orientate spre consolidarea capacităților părinților, profesioniștilor și oferirea acestei categorii de copii a celor mai bune oportunități pentru dezvoltarea în primii ani de viață a potențialului de care dispun.

În deschiderea evenimentului, Elena Cernei, viceministrul Educației, a menționat că ”Prin acest proiect încercăm odată în plus să susținem un segment foarte important și sensibil al educației, dar și al societății în general, precum educația incluzivă și, în mod special, copii cu necesități educaționale speciale”.

Prezentă la eveniment, ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Stela Grigoraș, a afirmat că ” Noi conştientizăm tot mai mult cît de important este sprijinul în primii ani de viaţă ai copilului pentru a-i asigura un start sigur şi sănătos. Pentru aceasta familia trebuie să aibă suportul necesar la momentul potrivit, prin asigurarea accesului ei la servicii ce ţin de dezvoltarea abilităților parentale, de suport în creşterea copilului cu necesităţi speciale, atît din partea profesioniştilor, cît şi a comunităţii”.

În luarea sa de cuvînt, WicherSlagter, Însărcinat cu afaceri a.i., Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, a spus că ”Drepturile copilului este un domeniu important în relațiile dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. Iată de ce susținem programe de asigurare a drepturilor copiilor care rămîn una din categoriile cele mai vulnerabile în Moldova. Astfel, împreună cu partenerii noștri vom oferi protecția necesară copiilor cu necesități speciale”.

Daniela Mămăligă, directorul PPFC, a reiterat că ”Ne bucurăm foarte mult că am obținut suportul UE pentru acest segment prioritar, considerăm noi la moment. Sperăm că odată cu finalizarea acestui proiect familiile din Republica Moldova cu copii, cu necesități speciale, cu vîrsta 0-7 ani, vor fi susținute de actorii și instituțiile relevante și vor avea acces la servicii de educație de calitate și de suport. Acestea le vor ajuta să asigure copiilor lor o dezvoltare armonioasă în primii ani de viață”

detalii