Pagina principala / Noutăţi / A avut loc ședința ordinară a grupului de lucru privind reformarea sistemului rezidențial din Kyrgyzstan

A avut loc ședința ordinară a grupului de lucru privind reformarea sistemului rezidențial din Kyrgyzstan

12 septembrie 2018

Membrii grupului de lucru privind reformarea sistemului rezidențial din Kyrgyzstan s-au întrunit în ședință ordinară, condusă de Șeful aparatului președintelui Republicii Kyrgyzstan, Dosalî Esenaliev, președinte al grupului.

În cadrul întâlnirii, experții AO "Parteneriate pentru fiecare copil” din Republica Moldova, Ana Palii și Svetlana Rîjicova, au vorbit despre experiența Republicii Moldova privind reformarea sistemului de protecție a copilului, etapele de reformare a instituțiilor rezidențiale din Republica Moldova, realizate în perioada anilor 1997- 2017. De asemenea, experții internaționali au remarcat că ”reintegrarea copilului este cel mai important aspect în procesul de dezinstituționalizare, în special reintegrarea copilului în familia biologică”.

La rândul său, vicepreședintele grupului de lucru, Nazguli Turdubekova, a informat despre realizarea Planului de acțiuni privind reformarea sistemului rezidențial din Kyrgyzstan.

La finele ședinței, domnul Dosalî Esenaliev, a mulțumit colegilor moldoveni pentru informația prezentată și a vorbit despre necesitatea organizării de către ministerul de resort din Kyrgyzstan a ședințelor de informare cu personalul școlilor internat și cu părinții, în contextul reformării instituțiilor. ”Întoarcerea fiecărui copil în familie trebuie urmărită personal”, a accentuat domnul Esenaliev.

Ședința a fost organizată în cadrul unui proiect care are drept scop realizarea Planului guvernamental de optimizare și reformare a instituțiilor rezidențiale din Kyrgystan. Proiectul este realizat de Parteneriate pentru fiecare copil împreună cu ”Лигa защитников прав ребенка” (”Liga apărătorilor pentru drepturile copilului”) din Kyrgystan, cu suportul Delegației Europene din Republica Kyrgystan.

Proiectele care se referă la această ştire