Chișinău, 16 decembrie 2024. Cu suportul UNICEF, cca 400 de asistenți parentali profesioniști din întreaga țară vor învăța, timp de două zile, cum să răspundă la nevoile de îngrijire ale copiilor care au trecut prin experiențe negative și traume. Prima rundă de instruire, pentru cca 100 de APP are loc în zilele de 16-17 decembrie curent, la Chișinău, iar alte trei runde vor fi desfășurate până în februarie 2025.
Aceste sesiuni de formare sunt parte dintr-un program național destinat tuturor asistenților parentali profesioniști din cadrul Serviciului Asistență Parentală Profesionistă (APP), având ca scop dezvoltarea competențelor acestora cu privire la particularitățile plasamentului terapeutic al copiilor cu nevoi emoționale complexe. Programul de instruire va fi susținut de formatori naționali instruiți, anterior de experți internaționali.
Daniela Mămăligă, directorul ”Parteneriate pentru fiecare copil” a menționat la deschiderea sesiunii de instruire că ”Asistenții parentali profesioniști vor putea, după aceste instruiri să recunoască și să abordeze trauma pentru a putea oferi sprijin emoțional și psihologic copiilor, să construiască relații sănătoase și pozitive, cu ei, prin încredere și consecvență, precum și să conlucreze cu profesioniștii pentru a asigura bunăstarea și siguranța copiilor plasați, etc.”, a spus dna Mămăligă.
Instruirile sunt organizate în Proiectul ”Fiecare fată și băiat este protejat și împuternicit să își realizeze potențialul cu demnitate” finanțat de UNICEF și implementat de AO ”Parteneriate pentru fiecare copil” în colaborare cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale, precum și Agențiile Teritoriale de Asistență Socială /ATAS/ Nord – Vest, Centru – Vest, Centru – Est.