Pagina principala / Noutăţi / Consolidarea abilităților parentale - o investiție esențială pentru bunăstarea copiilor din Republica Moldova

Consolidarea abilităților parentale - o investiție esențială pentru bunăstarea copiilor din Republica Moldova

19 martie 2025

Chișinău, 19 martie 2025. Aproape 600 de părinți și copii din 10 regiuni ale țării au beneficiat de programe de consolidare a abilităților parentale și sprijin pentru familii: Programele „Mellow Parenting”, Programul de asistență psiho-socială „PANDA” și Programul de educație parentală „PEACE – Părinți Empatici, Asumați, Conștienți și Echilibrați” au fost organizate în cadrul proiectului UNICEF „Fiecare fată și băiat este protejat și împuternicit să își realizeze potențialul cu demnitate”, cu suportul Ministerului pentru Cooperare Economică și Dezvoltare al Republicii Federale Germania, prin intermediul Băncii Germane de Dezvoltare (KfW), în strânsă colaborare cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova.

Impactul celor trei programe, schimbul de bune practici între specialiștii din regiunile implementatoare, precum și propunerile pentru consolidarea și integrarea acestor programe în politicile publice au fost discutate astăzi în cadrul unui atelier cu participarea părinților, practicienilor, specialiștilor, factorilor de decizie din cele 10 raioane, reprezentanților Ministerului Muncii și Protecției Sociale, UNICEF, Ambasadei Germaniei la Chișinău, ONG-urilor, etc.

Prezentă la eveniment, Reprezentanta de Țară UNICEF în Moldova, Maha Damaj, a menționat că „UNICEF își reafirmă angajamentul de a colabora cu Guvernul Republicii Moldova, societatea civilă și partenerii internaționali pentru a se asigura că toate familiile – indiferent de situația lor socio-economică – au acces la resursele necesare pentru a-și crește copiii într-un mediu plin de iubire și susținere. Educația parentală nu este destinată doar familiilor aflate în dificultate, ci reprezintă o nevoie universală. Fiecare părinte ar trebui să beneficieze de îndrumare, cunoștințe și sprijin, mai ales în contextul actual, marcat de schimbări rapide și multiple crize sociale și economice”.

Verena Zell, Șefa Departamentului de Cooperare pentru Dezvoltare în cadrul Ambasadei Germaniei în Moldova, a menționat: „Familia joacă un rol crucial în dezvoltarea emoțională și psihologică a copilului. Programele pentru părinți pot oferi un sprijin suplimentar în consolidarea rezilienței familiilor și în asigurarea faptului că copiii cresc într-un mediu sigur. În contextul situației refugiaților in Moldova, aceste programe devin și mai esențiale, ajutând familiile strămutate să depășească trauma, să se adapteze la noile realități și să promoveze dezvoltarea sănătoasă a copiilor. Prin consolidarea sistemelor integrate de protecție a copilului stabilite de Guvernul Republicii Moldova, Germania, împreună cu UNICEF, sprijină familiile moldovenești pentru a asigura un mediu sigur pentru copiii lor și pentru a le permite să-și dezvolte întregul potențial.”

Programele de educație parentală contribuie la consolidarea abilităților părinților, promovarea parenting-ului pozitiv, reducerea riscului de violență și neglijare, precum și la sporirea bunăstării copilului în familie.

Vasile Cușcă, Secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii și Protecției Sociale a subliniat că aceste programe se aliniază prevederilor Programului național de protecție a copilului 2022-2026: „Eforturile noastre reflectă angajamentul ferm al Republicii Moldova de a promova și susține familiile, oferindu-le resursele necesare pentru a crește copii sănătoși și fericiți. Ca Minister, ne propunem să creăm un fundament solid pentru calitatea îngrijirii în familie și pentru primii ani de viață ai copiilor, prin integrarea diverselor programe de suport familial și consolidare a abilităților parentale în sistemul de protecție a copilului”.

Daniela Mămăligă, Director „Parteneriate pentru fiecare copil”, a mulțumit donatorilor și partenerilor pentru sprijinul esențial în implementarea acestor programe inovative și necesare familiilor aflate în situație de risc și nu doar.

„Am adus aceste programe în țară pentru ca fiecare copil să crească în bunăstare și siguranță în familia și comunitatea sa”.

De la demararea programelor, în august 2024, 54 specialiști din sistemul de protecție a copilului din Structurile Teritoriale de Asistență Socială (STAS) Glodeni, Fălești, Ungheni, Sângerei, Telenești, Călărași, Șoldănești, Rezina, Orhei și Nisporeni au fost instruiți în prestarea programelor, iar cca 230 de profesioniști, membri ai echipelor multidisciplinare, au fost sensibilizați în dezvoltarea programelor de educație parentală.