Pagina principala / Noutăţi / 18 specialiști încep instruirea pentru implementarea Programului ”PANDA” în trei regiuni ale țării

18 specialiști încep instruirea pentru implementarea Programului ”PANDA” în trei regiuni ale țării

22 august 2024

Cu suportul UNICEF, 18 specialiști ai Agențiilor Teritoriale de Asistență Socială /ATAS/ Nord – Vest (STAS Ungheni, Călărași, Nisporeni), ATAS Centru – Vest (STAS Orhei, Rezina, Șoldănești, Telenești) și ATAS Centru – Est (STAS Fălești, Sîngerei, Glodeni) sunt formați în calitate de moderatori ai Programului de asistență psiho-socială PANDA. Aceștia vor facilita, ulterior, ședințe pentru grupuri de copii și adulți, contribuind astfel la implementarea și dezvoltarea Programului PANDA în cele trei regiuni.

Prezentă la deschiderea evenimentului, dna Viorica Dumbrăveanu, ofițer protecția copilului UNICEF Moldova, a menționat că ”alcoolul și consumul acestuia de către un membru al familiei poate avea efecte negative severe asupra bunăstării copilului. Printre consecințele adverse se numără afectarea relațiilor și stării emoționale a copilului, precum și riscuri sporite pentru sănătatea fizică și psihologică a acestuia. În cazuri extreme, efectele pot include chiar separarea copilului de familie, ca măsură de protecție necesară pentru asigurarea siguranței și bunăstării sale. Această formare reprezintă o primă etapă susținută de UNICEF în implementarea Programului PANDA, dar ca finalitate ne propunem alături de partenerii noștri să susținem realizarea acestuia la nivel național”, a relatat dna Dumbrăveanu.

Potrivit Irinei Spivacenco, coordonator proiect ”Parteneriate pentru Fiecare Copil” /PPFC/: ”În Republica Moldova unul dintre cele mai critice aspecte sociale rămâne a fi consumul excesiv de alcool în rândul familiilor, afectând grav bunăstarea copiilor. În acest context, politicile publice în domeniul protecției copilului au stabilit obiective și priorități pentru dezvoltarea și consolidarea serviciilor și programelor destinate consolidării familiei, reducerii violenței și împuternicirii copiilor. Printre inițiativele importante care sprijină aceste eforturi de consolidare a sistemului de protecție a copilului este și Programul PANDA, iar rezultatele, precum și schimbările pozitive observate în viața copiilor și familiilor demonstrează eficiența și relevanța acestui program în contextul actual”, a spus dna Spivacenco.

Atelierul de formare este organizat în Proiectul ”Fiecare fată și băiat este protejat și împuternicit să îți realizeze potențialul cu demnitate” finanțat de UNICEF și implementat de AO ”Parteneriate pentru fiecare copil” în colaborare cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale.


Programul PANDA este un program educațional, acreditat internațional, cu elemente terapeutice pentru copiii și adulții care se află, sau locuiesc în același anturaj cu persoane dependente de alcool. Participanți în program pot fi grupuri de copii cu vârsta de la 4 la 18 ani și grupuri formate din părinții acestora, care nu sunt dependenți de alcool. Acesta este implementat în Republica Moldova din anul 2015, fiind testat, evaluat și adaptat la contextul național. Acest program, bazat pe dovezi, oferă un suport esențial în abordarea problemelor legate de dependență de alcool și efectele sale asupra familiilor. Acesta urmărește schimbarea atitudinii copilului faţă de propria situaţie şi faţă de situaţia din familie, îmbunătățirea stării psiho-emoţionale a copilului din familia afectată de consumul de alcool, îmbunătăţirea autoaprecierii, susţinerea copilului pentru a avea o reuşită şcolară mai bună, şi pentru a relaţiona mai bine cu semenii din comunitate, prevenirea consumului de alcool de către copii, etc.