Pagina principala / Noutăţi / Un serviciu social comunitar cu şanse mari de extindere la nivel naţional

Un serviciu social comunitar cu şanse mari de extindere la nivel naţional

5 august 2013

Asistenţa Parentală Profesionistă este un serviciu social adoptat armonios la nevoile copilului şi familiei, oferind încredere, sprijin şi progres - este declaraţia unui grup de specialişti şi practicieni în protecţia dreptului copilului întruniţi recent în cadrul unui atelier de lucru organizat de AO „Parteneriate pentru fiecare copil”.

Specialiştii întruniţi în cadrul atelierul de lucru aparţin Direcţiilor Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei din raioanele Făleşti, Călăraşi, Cahul, Ungheni, Soroca şi au discutat, împreună cu experţii PpFC, planul activităţilor de dezvoltare a APP de Răgaz şi Urgenţă în raioanele respective.

Evenimentul se desfăşoară în cadrul proiectului „Susţinerea autorităţilor publice locale din Moldova în acordarea serviciilor alternative de tip familial copiilor lipsiţi de îngrijirea părintească”.Proiectul prevede desfăşurarea unui şir de activităţi instructiv-metodice menite să dezvolte abilităţile prestatorilor de serviciu, precum şi a factorilor de decizie în dezvoltarea APP de Răgaz şi Urgenţă.

Olga Zaharia, managerul Serviciului de Asistenta Parentala Profesionista din cadrul Directiei Municipale pentru Protectia Drepturilor Copilului:

”Ca rezultat al pilotării plasamentului de răgaz în mun. Chişinău si r. Orhei au fost instruiţi si aprobaţi pentru a presta plasamentul de răgaz, cîte 10 APP-işti din fiecare localitate. Pînă la momentul actual, au beneficiat şi continuă să beneficieze de acest tip de plasament, cca 30 de copii cu dizabilităţi.”

Irina Spivacenco,expert PpFC:

”Cu toate că acest serviciu este în continuă dezvoltare, în acelaşi timp, există o necesitate stringentă în consolidarea acestui serviciu prin diversificarea tipurilor de plasament pentru a satisface necesităţile tuturor grupurilor de copii care au nevoie de ajutor”. Plasamentul de Răgaz prevede plasamentul copilului în familia asistentului parental profesionist pentru cîteva zile pentru a oferi îngrijitorilor copiilor cu dizabilităţi posibilitatea de a se recupera."

Plasamentul de urgenţă prevede plasamentul copilului în regim de urgenţă în familia asistentului parental profesionist pentru o perioadă de 72 de ore pînă la o lună.

AO „Parteneriate pentru Fiecare Copil” dezvoltă acest serviciu în baza unui Acord de colaborare cu Ministerul Muncii,Protecţiei Sociale şi Familiei şi Autorităţile Publice Locale.

Proiectele care se referă la această ştire