Pagina principala / Noutăţi / 80 de profesori și manageri școlari participă la un training pentru gestionarea provocărilor emoționale și educaționale ale elevilor

80 de profesori și manageri școlari participă la un training pentru gestionarea provocărilor emoționale și educaționale ale elevilor

26 decembrie 2024

Chișinău, 26 decembrie 2024. 80 de cadre didactice și manageriale din șapte instituții de învățământ din mun. Chișinău și raioanele Anenii Noi, Orhei și Soroca participă în zilele de 26-28 decembrie curent, la instruirea în ”Programul pentru o învățare mai bună 2” /BLP 2/. Acești profesori și manageri au fost deja instruiți în toamna anului 2024 în cadrul „Programului pentru o învățare mai bună 1” (BLP 1), unde au învățat cum să-și ajute elevii să-și gestioneze mai eficient situațiile de criză și stres, în scopul îmbunătățirii performanței școlare.

Programul BLP 2 continuă succesul obținut în cadrul BLP 1 și vizează aprofundarea abilităților dobândite de cadrele didactice, oferindu-le instrumente suplimentare pentru a sprijini elevii în procesul lor educațional. Acest program are ca scop dezvoltarea rezilienței și a abilității de a face față provocărilor emoționale și educaționale, pentru a asigura o performanță școlară mai bună și o stare de bine a copiilor implicând activ, în acest proces, atât profesorii, cât și părinții.

Ana Palii, coordonator de proiect la „Parteneriate pentru Fiecare Copil”/PPFC/, a menționat că ”implementarea BLP 2 contribuie semnificativ la crearea unui mediu școlar mai sigur, sprijinind atât profesori, cât și părinți în procesul de învățare și în gestionarea problemelor emoționale și educaționale ale elevilor”, a spus dna Palii.

Cristina Savin, Coordonatoare Programe Educație și Tineret, Consiliul Norvegian pentru Refugiați: “Programul BLP2 are menirea de continua și aprofunda abordările practice de combatere a stresului și restabilirea bunăstării elevilor, piloni pe care se bazează BLP1 implementat cu succes mai bine de 2 ani în Moldova de NRC în parteneriat cu PPFC. Acesta își propune să sprijine cadrele didactice cu soluții practice care să ajute elevii să depășească provocările emoționale și educaționale. Scopul este de a transforma școlile într-un mediu mai sigur și mai incluziv, unde toți copiii să își poată atinge potențialul maxim. În plus, implicarea colaborativă a profesorilor, părinților și partenerilor este esențială pentru a genera schimbări sustenabile în sistemul educațional al Republicii Moldova. Acest tip de formare subliniază un angajament clar față de calitatea educației și bunăstarea elevilor, mai ales în contexte vulnerabile”, a subliniat dna Savin.

De la lansarea în Republica Moldova a Programului BLP în iunie 2022, peste 7000 de copii din 25 de școli din municipiile Chișinău, Cahul și Bălți au beneficiat de „Programul pentru o Învățare Mai Bună 1”. În cadrul programului, au fost instruiți 20 de formatori naționali, 365 de pedagogi din cele 25 de școli și 93 de pedagogi din serviciile raionale și municipale de asistență psihopedagogică. De asemenea, 16 formatori naționali au fost pregătiți în Programul „Profesorii în Contexte de Criză,” de care au beneficiat 280 de profesori. În același timp, 3200 de elevi sunt beneficiari ai Programului BLP 2.

Evenimentul de formare este organizat de ”Parteneriate pentru fiecare copil” în Proiectul ”Asigurarea bunăstării copiilor în instituțiile de învățământ din Moldova” finanțat de Agenția Italiană de Cooperare pentru Dezvoltare /AICS/, Fundația Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein /LED/ și Consiliul Norvegian pentru Refugiați.