Pagina principala / Noutăţi / Atelier de formare a moderatorilor în aplicarea Programului pentru adulți de asistență psiho-socială PANDA

Atelier de formare a moderatorilor în aplicarea Programului pentru adulți de asistență psiho-socială PANDA

15 martie 2017

Moderatorii Programului PANDA din 9 raioane: Cahul, Călărași, Căușeni, Făleşti, Nisporeni, Orhei, Soroca, Telenești și Ungheni au fost instruiţi în prestarea Programului pentru grupul de adulţi. Acesta a fost testat în raionul Călărași şi la moment este în proces de implementare în 4 raioane.

Până în prezent, circa 300 de copii au beneficiat de Programul PANDA în cele 9 raioane ale republicii.

Programul PANDA este un program educațional cu elemente terapeutice pentru copiii și adulții care se află, sau locuiesc în același anturaj cu persoane dependente de alcool. Participanți în program pot fi grupuri de copii cu vârsta de la 6 la 18 ani și grupuri formate din părinții acestora, care nu sunt dependenți de alcool. Beneficiarii sunt antrenați în diverse activități educative și pot primi, de asemenea, asistență în cadrul ședințelor individuale sau de grup.

Participarea la program a părintelui care nu este dependent de alcool, în paralel cu copilul, dezvoltă sentimentul de unitate, oferă un limbaj și subiecte comune pentru comunicare.

Programul PANDA urmăreşte schimbarea atitudinii copilului faţă de propria situaţie şi faţă de situaţia din familie, schimbarea comportamentului copilului în familie, îmbunătăţirea stării psiho-emoţionale a copilului din familia afectată de consumul de alcool, îmbunătăţirea autoaprecierii, susţinerea copilului pentru a avea o reuşită şcolară mai bună, şi pentru a relaţiona mai bine cu semenii din comunitate, prevenirea consumului de alcool de către copii, etc.

Programul PANDA a fost lansat în anul 2015, în 5 raioane ale țării și extins în anul 2016 în alte patru raioane. Programul este implementat de AO ”Parteneriate pentru fiecare copil”, în cadrul Proiectului ”Familie puternică pentru fiecare copil”, în colaborare cu Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Ministerul Educației și 11 raioane beneficiare ale proiectului, cu susținerea financiară a USAID.

Proiectele care se referă la această ştire