Pagina principala / Noutăţi / Instruiri pentru reprezentanții DASPF privind prestarea serviciilor de îngrijire alternativă de tip familial

Instruiri pentru reprezentanții DASPF privind prestarea serviciilor de îngrijire alternativă de tip familial

18 iulie 2016

Asociația Obștească „Parteneriate pentru fiecare copil” (PPFC) în colaborare cu AO “Asistența Parentală Profesionistă – Suport pentru copii” au organizat recent un curs de instruire privind pregătirea resurselor umane din cadrul Direcțiilor Asistență Socială și Protecție a Familiei (DASPF) pentru prestarea serviciilor de îngrijire alternativă de tip familial.

Instruirea la care au participat 30 de reprezentanți din cadrul DASPF din 11 raioane din țară, a cuprins 3 module tematice și s-a desfășurat pe etape, în zilele de 10 – 11 martie, 25 – 26 aprilie, și 14 – 15 iulie, axându-se pe formarea formatorilor pentru instruirea ulterioară a asistenților parentali profesioniști, dar și a solicitanților la această funcție.

Temele abordate în cadrul sesiunilor de instruire au vizat cadrul de bunăstare, dezvoltarea copilului, formarea identității și a atașamentului, managementul Serviciului asistența parentală profesionistă (APP), gestionarea comportamentului copiilor plasați în APP, precum și îngrijirea copiilor în serviciile alternative de tip familial.

Astfel, participanții și-au consolidat cunoștințele teoretice și practice din domeniul îngrijirii alternative de tip familial, dar au obținut și competențele necesare de formatori pentru aplicarea acestora în cadrul formărilor ulterioare cu solicitanții la funcția APP, adopție și tutelă.

În acest sens, participanții au fost instruiți în specificul învățării adulților, cu accent sporit pe calitățile formatorului, folosirea tehnicilor interactive de instruire, lucrul în echipă, etc.

De asemenea, în cadrul celui de al treilea modul, participanții au putut aplica informațiile obținute în exerciții practice de predare a temelor însușite pe parcursul primelor două module.

Ultima rundă de instruiri a finalizat cu înmânarea certificatelor de absolvire a cursului de instruire privind prestarea serviciilor de îngrijire alternativă de tip familial, participanții calificându-se ca formatori pentru instruirea viitorilor solicitanți în prestarea Serviciului APP.

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Familie puternică pentru fiecare copil”, implementat de PPFC în parteneriat cu Guvernul Republicii Moldova și 11 raioane pilot, cu suportul financiar al USAID.

Proiectele care se referă la această ştire