Pagina principala / Noutăţi / 185 de profesori își vor forma noi abilități pentru adaptarea și îmbunătățirea competențelor didactice

185 de profesori își vor forma noi abilități pentru adaptarea și îmbunătățirea competențelor didactice

3 martie 2025

185 profesori, psihologi și manageri din școlile din municipiul Chișinău și raioanele Anenii Noi, Orhei și Soroca participă în perioada 3-6 martie curent, la programul de formare „Bunăstarea profesorilor". Programul are drept scop asigurarea stării de bine a profesorilor și prevenirea arderii lor profesionale, ceea ce este esențial pentru crearea și menținerea unui mediu de învățare sănătos, creativ și susținător pentru elevi în instituțiile de învățământ.

Daniela Mămăligă, director AO „Parteneriate pentru fiecare copil", a subliniat că „starea de bine a profesorilor și elevilor sunt interconectate și nu pot evolua separat. Acest program oferă instrumente practice pentru gestionarea stresului și a relațiilor interpersonale în școală, contribuind astfel la o învățare eficientă și plăcută. Participanții vor explora tehnici avansate de gestionare a stresului, a volumului de muncă, a relațiilor din școală, învățând să se adapteze la un context relațional complex, în special în situații de criză. Pe termen lung, aceste abilități vor contribui la transformarea procesului de învățare într-o experiență frumoasă atât pentru copii cât și pentru adulți ", a spus dna Mămăligă.

Maher Daboul, Manager pentru Programe de Educație a remarcat că profesorii au un rol primordial pentru starea de bine a elevilor în mediul școlar, pe lângă oferirea generoasă a cunoștințelor. "Prin acest program de instruire ne propunem să consolidăm abilitățile acestora de a-și gestiona stresul și stabili un echilibru prielnic dintre viața personală și profesională, cu scopul de a preveni arderea profesională, demotivarea și dezechilibrul emoțional. Sperăm că profesorii vor reveni în clasele lor simțindu-se bine și fiind înarmați cu resursele necesare pentru o stare de bine fortificată".

Programul „Bunăstarea profesorilor" este parte componentă a „Programului pentru învățare mai bună" /BLP/ 1 și 2, lansat în Republica Moldova, în anul 2022, cu suportul Consiliului Norvegian pentru Refugiați /NRC/, ca răspuns la contextul de criză umanitară și a fluxului mare de copii refugiați.

Evenimentul este desfășurat în Proiectul "Asigurarea bunăstării copiilor în instituțiile de învățământ din Moldova" finanțat de Agenția Italiană de Cooperare pentru Dezvoltare /AICS/, Fundația Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein /LED/, Consiliul Norvegian pentru Refugiați /NRC/ și implementat de "Parteneriate pentru fiecare copil" /PPFC/.