Pagina principala / Noutăţi / 18 specialiști din servicii sociale din municipiul Chișinău vor deveni facilitatori în implementarea Programului ”PEACE”

18 specialiști din servicii sociale din municipiul Chișinău vor deveni facilitatori în implementarea Programului ”PEACE”

25 iunie 2025

Cu suportul UNICEF, Programul de educație parentală „PEACE – Părinți Empatici, Asumați, Conștienți și Echilibrați” va fi desfășurat și în municipiul Chișinău. În acest sens, în zilele de 25-27 iunie curent, 18 specialiști din servicii sociale din municipiul Chișinău sunt formați în calitate de facilitatori în implementarea programului.

Prezentă la deschiderea evenimentului, Tatiana Oboroc, șefa Direcției Generale pentru Protecția Drepturilor Copilului Chișinău, a mulțumit pentru oportunitatea oferită specialiștilor din serviciile sociale din municipiu de a-și consolida capacitățile profesionale în lucrul cu familiile și copiii aflați în situație de risc. “Suntem în proces de dezinstituționalizare a copiilor din instituțiile rezidențiale, conform planului național aprobat, și punem un accent sporit pe prevenirea separării copilului de familie, astfel că formarea specialiștilor noștri ca și facilitatori ai programului de educație parentală PEACE va contribui la realizarea acestui obiectiv important pentru noi ca autoritate”, a spus dna Oboroc.

La rândul său, Viorica Dumbrăveanu, ofițer protecția copilului UNICEF Moldova, a subliniat importanța dezvoltării și implementării programelor de abilitare parentală pentru a consolida rolul de bază al părinților de creștere și îngrijire al copiilor lor. “Cu regret, mai există un număr impunător de copii în situație de risc din cauza violenței, neglijării sau exploatării. În aceste situații, Dvs ca și profesioniști trebuie să interveniți cu competențele și instrumentele de bază. Programul PEACE este un element-cheie, în viziunea noastră, pentru a contribui nemijlocit la realizarea dreptului fiecărui copil de a crește într-o familie care poate asigura bunăstarea. Dvs ca și facilitatori veți asigura prestarea acestui program, dar și veți avea posibilitatea să consolidați capacitățile colegilor”, a subliniat dna Dumbrăveanu.

Potrivit Irinei Spivacenco, coordonator proiect PPFC, „Programul PEACE este conceput special pentru a sprijini părinții în îmbunătățirea abilităților de creștere și educare a copiilor, promovând practici parentale pozitive, bazate pe empatie, disciplină non-violentă și egalitate de gen. Ne dorim ca prin acest program, fiecare părinte să se simtă valorizat, înțeles și capabil să stabilească o relație sănătoasă și echilibrată cu copilul său. Atunci când părinții primesc sprijinul potrivit, familiile devin mai puternice, iar copiii au șansa să se dezvolte armonios într-un mediu sigur și afectuos. Ținem să mulțumim partenerilor și donatorilor noștri pentru oportunitatea de a implementa acest program și pentru părinții și copiii din mun. Chișinău”.

Programul PEACE include trei sesiuni pentru părinți și activități interactive părinte-copil, menite să întărească relațiile familiale. Participanții primesc materiale adaptate vârstei copiilor și sunt încurajați să aplice acasă tehnicile învățate. Sesiunile PEACE sunt ghidate de doi specialiști instruiți, în grupuri de maximum 15 persoane, pentru a asigura o experiență practică și eficientă.

Evenimentul este organizat de ”Parteneriate pentru fiecare copil” /PPFC/ în Proiectul UNICEF ”Îngrijire mai bună pentru copii”, implementat cu suportul financiar al Guvernului Suediei, în strânsă colaborare cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova.