Cu suportul UNICEF, specialiștii principali în protecția drepturilor copilului din direcțiile de suport metodologic ale Agențiilor Teritoriale de Asistență Socială /ATAS/ din țară participă, astăzi, 25 februarie curent, la un atelier de formare ghidat de consultanții internaționali dna Vivien Thompson și dna Lesley Beath din Scoția. Scopul acestuia este de a consolida capacitățile specialiștilor în lucrul cu copiii afectați de traumă aflați în plasament în Serviciul asistență parentală profesionistă /APP/.
Potrivit Danielei Mămăligă, director ”Parteneriate pentru fiecare copil”, acest atelier este o continuare a instruirilor inițiate în decembrie 2024, pentru profesioniștii implicați în prestarea serviciului APP, venind să completeze aspectele practice de lucru cu grupul de copii cu nevoi emoționale complexe. „Este important ca profesioniștii să își actualizeze constant cunoștințele și să aplice cele mai bune practici în sprijinul copiilor care au trecut prin experiențe traumatizante. Această întâlnire ne permite nu doar să facem un bilanț al rezultatelor pilotării plasamentului pentru copii cu nevoi emoționale complexe, dar și să consolidăm competențele practice acumulate, asigurându-ne că abordările aplicate sunt nu doar eficiente, ci și sustenabile, pe termen lung. Bunăstarea copilului în serviciul APP este direct dependentă de starea de bine a îngrijitorului, de aceea specialiștii responsabili de prestarea serviciului au rolul de a veni cu suport constant către APP atât prin supervizare formală, cât și sesiuni de mentorat și suport” a declarat dna Mămăligă.
Prezentă la deschiderea evenimentului, dna Viorica Dumbrăveanu, ofițer protecția copilului la UNICEF Moldova, a menționat că lucrul cu trauma la copii este o inovație pentru Republica Moldova. “Este un program care este atât o necesitate, cât și o provocare pentru domeniu. Cu regret, majoritatea copiilor care la moment sunt plasați în Serviciul APP au o experiență deja traumatizantă și, respectiv necesită o abordare individualizată. Actualmente, UNICEF Moldova susține, în parteneriat cu mai multe ONG-uri, inclusiv PPFC, sub egida Ministerului Muncii și Protecției Sociale, consolidarea acestui serviciu, prin revizuirea Regulamentului-cadru, a standardelor minime de calitate, a costurilor pentru Serviciul APP. Ori noi înțelegem că acest serviciu este unul de bază ca și serviciu de tip familial, care necesită o consolidare continuă, investiții în formarea continuă a resurselor umane. Prezența, astăzi, a colegilor din ATAS – uri va asigura o sustenabilitate a dezvoltării serviciului”, a spus dna Dumbrăveanu.
Evenimentul este organizat în Proiectul “Fiecare fată și băiat este protejat și împuternicit să își realizeze potențialul cu demnitate”, implementat de AO ”Parteneriate pentru fiecare copil” în colaborare cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale, cu suportul financiar al UNICEF.