Pagina principala / Noutăţi / Alți 1000 de elevi, din patru licee din Chișinău și Bălți, vor beneficia de "Programul pentru o învățare mai bună"

Alți 1000 de elevi, din patru licee din Chișinău și Bălți, vor beneficia de "Programul pentru o învățare mai bună"

22 septembrie 2023

Chișinău, 22 septembrie 2023. Alți 1000 de copii, din patru licee din Chișinău și Bălți, vor beneficia de "Programul pentru o învățare mai bună" /BLP/, pentru sprijinirea elevilor în situații de criză. În acest context, în zilele de 22-23 septembrie curent, 60 de cadre didactice și manageriale, psihologi școlari din cele patru licee participă la un atelier de formare în implementarea BLP.

Atelierul are drept scop consolidarea și dezvoltarea capacităților profesioniștilor din sistemul educațional în facilitarea incluziunii în mediul școlar a copiilor aflați în situații de criză, inclusiv a copiilor refugiați.

Daniela Mămăligă, director "Parteneriate pentru fiecare copil" /PPFC/, a menționat: "este îmbucurător faptul că, alături de partenerii locali și internaționali am reușit, până în luna mai curent, să implementăm acest program în 16 licee din mun. Chișinău, Bălți și Cahul, pentru peste 4000 copii. Programul este apreciat, atât de profesori, cât și de elevi, pentru că le oferă sprijin să-ți îmbunătățească starea de bine atunci când trec prin situații traumatizante", a spus dna Mămăligă.

Cristina Savin, Coordonatoare Programe de Educație și Tineret a NRC: „Programul pentru o Învățare mai bună" vine să consolideze capacitatea profesorilor de a răspunde adecvat la stările de stres ale elevilor și trebuie privit ca un instrument eficient și util pentru cadrul didactic în activitatea sa. Ne bucurăm că profesorii și elevii din mai multe școli, din cele două municipii vor beneficia de acest program. În timpul celor două zile de instruire, profesorii noștri vor învăța niște tehnici de sprijin psiho-social, exerciții de calmare care presupun reglarea respirației, reducerea stresului - toate acestea cu accentul sporit pe învățarea socio-emoțională, centrată și pe trăirile elevului pentru crearea un mediu sigur, propice pentru o Învățare mai Bună".

"Programul pentru o învățare mai bună" /BLP/ a fost lansat în Republica Moldova, în anul 2022, prin desfășurarea mai multor instruiri și formări la nivel de țară, la care au fost instruiți 15 formatori naționali, 100 de formatori locali, precum și cca 200 de psihologi, cadre didactice și manageriale din municipiile Bălți, Cahul și Chișinău.

Evenimentul este desfășurat în Proiectul ,,Asigurarea bunăstării copiilor în instituțiile de învățământ din Moldova", implementat de PPFC în cooperare cu Ministerul Educației și Cercetării, cu susținerea financiară a Ministerului Afacerilor Externe al Germaniei, ca parte a unui parteneriat cu Consiliului Norvegian pentru Refugiați (NRC).


BLP este un program de sprijin psihosocial care poate fi integrat în cadrul programelor de educație în contexte de criză, inclusiv umanitară. Acesta conține o abordare holistică de sprijinire a recuperării copiilor în urma evenimentelor traumatizante trăite în timpul conflictului sau a impactului deplasării, atât asupra comunităților strămutate, cât și asupra celor gazdă, prin îmbunătățirea condițiilor de învățare. Programul mobilizează rețeaua de sprijin a unui copil cu scopul de a restabili sentimentul de normalitate și speranță. BLP se implementează în 26 de țări, iar datele cercetărilor arată că participarea la program ajută copiii să își îmbunătățească capacitatea de a-și înțelege emoțiile, a le comunica și autoregla, astfel îmbunătățindu-și starea de bine.