Pagina principala / Noutăţi / "Parteneriate pentru fiecare copil" activează la centrul de prim ajutor „Punct Albastru"!

"Parteneriate pentru fiecare copil" activează la centrul de prim ajutor „Punct Albastru"!

30 martie 2022

"Parteneriate pentru fiecare copil" activează la centrul de prim ajutor "Punctul albastru" de la Palanca, Ștefan Vodă, în cadrul unui proiect susținut financiar de UNICEF.

Astăzi, copiii din Ucraina care au fugit din calea războiului și s-au refugiat în țările vecine sunt expuși unui risc major de violență, exploatare sexuală și trafic. În prezent, aceștia au nevoie mai mult ca oricând de siguranță, stabilitate și protecție. Astfel, echipele UNICEF lucrează alături de alte agenții ONU și organizațiile neguvernamentale pentru a mobiliza și oferi tot suportul necesar copiilor și familiilor care au ales să se refugieze în Republica Moldova, Polonia, România, Belarus și alte țări.

Ce reprezintă centrele de prim ajutor „Punct Albastru"?

„Punctele albastre" sunt centre de sprijin care au fost înființate și organizate de UNICEF, UNHCR, împreună cu autoritățile publice centrale și partenerii de dezvoltare. Acestea sunt amplasate de-a lungul punctelor de frontieră în țările vecine ale Ucrainei, unde refugiații beneficiază de consiliere psihologică, informare și alte servicii esențiale. La fel, echipele de specialiști și voluntari asigură identificarea și înregistrarea copiilor neînsoțiți, femeilor care au nevoie de suport, oferind servicii de protecție, inclusiv împotriva violenței. Mai mult, Centrele reprezintă spații sigure și prietenoase copiilor, unde copiii se pot odihni, juca și beneficia de tot ce au nevoie pentru a trece mai ușor peste trauma războiului.

Unde sunt amplasate centrele de prim ajutor?

Centrele „Punct Albastru" au fost deschise în Polonia, Republica Moldova, România, Belarus, Ungaria și Slovacia, fiind amplasate de-a lungul punctelor de frontieră. Acestea sunt organizate în coordonare cu autoritățile publice centrale și locale și partenerii de dezvoltare, în funcție de necesitățile refugiaților.

Ce servicii de sprijin pot accesa copiii și femeile refugiate?

În cadrul Centrelor de prim ajutor „Punct Albastru", copiii și femeile beneficiază de servicii vitale, precum:

  • Informarea familiilor migrante despre sprijinul și serviciile disponibile pentru ei în calitate de refugiați, inclusiv din partea statelor gazdă, agențiilor umanitare, organizațiilor societății civile etc. De asemenea familiile sunt informate cu privire la drepturile lor garantate de dreptul umanitar internațional.
  • Spații prietenoase pentru copii, unde aceștia pot să se odihnească, să se joace și să beneficieze de activități structurate și sprijin psihosocial din partea personalului instruit, cu spații/activități separate pentru copii de vârste mici și adolescenți, pentru a putea răspunde nevoilor lor unice.
  • Servicii de reîntregire a familiei pentru a restabili și menține contactul cu membrii familiei și pentru a garanta siguranța copiilor. De asemenea, în centrele Blue Dot sunt oferite informații privind soluțiile optime de prevenire a separării familiilor care călătoresc împreună.
  • Servicii de consiliere și sprijin psihologic, atât pentru copii cât și pentru părinții/îngrijitorii care se pot confrunta cu traume și stres semnificative în urma experiențelor trăite. Psihologii, asistenții sociali și alți profesioniști instruiți lucrează pentru a identifica copiii care pot avea nevoie de sprijin suplimentar, mai ales copiii neînsoțiți sau separați.
  • Servicii speciale pentru refugiații care s-au confruntat cu acte de violență sau care au afecțiuni medicale sau alte circumstanțe care presupun asistență specializată.

Primul Centru de prim ajutor a fost organizat de UNICEF și "Parteneriate pentru fiecare copil" la Palanca, Ștefan Vodă, la începutul lunii martie 2022, fiind un prim punct de contact pentru copii și familiile lor, când traversează frontieră, cu servicii esențiale și spații prietenoase pentru copii și mame.

Al doilea Centru a devenit operațional la mijlocul lunii martie, la Centrul de acomodare a refugiaților la Moldexpo, iar al treilea la punctul de trecere a frontierei la Otaci. Prin centrele Blue Dot, UNICEF și partenerii săi pot identifica femei și copii vulnerabili, pentru a-i pune în legătură cu serviciile specializate. Categoriile vulnerabile pot include familii, mame singure sau copii expuși anumitor riscuri, precum copiii neînsoțiți, cu dizabilități sau boli, cazurile suspecte de trafic de persoane și supraviețuitorii actelor de violență bazată pe gen.