Pagina principala / Noutăţi / Satul Bravicea din raionul Călăraşi – "Un sătuc de Asistenţi Parentali Profesionişti"

Satul Bravicea din raionul Călăraşi – "Un sătuc de Asistenţi Parentali Profesionişti"

4 noiembrie 2015

Cu un număr de aproximativ de 3700 de locuitori, satul Bravicea se poate mândri cu familii frumoase de gospodari mărinimoşi, receptivi, sensibili, solidari şi primitori. Sunt calităţi pe care Oamenii din acest sat şi le merită cu prisosinţă – toate se datorează unui bun management şi a unei colaborări frumoase, despre care menţionează pe rând, primarul, asistentul social comunitar, preotul şi, nu în ultimul rând, familiile de asistenţi parentali profesionişti.

Actualul Primar, Alexei Zatic, susţine că Serviciul APP i-a fost prezentat ca o propunere din partea Direcţiei asistenţă socială şi protecţie a familiei (DASPF) Călăraşi, pe care dânsul nu a putut decât să o accepte. A înţeles din start utilitatea şi valoarea acestui serviciu, care este o formă sigură de protecţie a copiilor rămaşi fără îngrijire părintească. Totodată, primarul admite că nu a fost uşor, la început şi că, datorită colaborării frumoase cu DASPF Călăraşi, a asistentului social comunitar, care cunoaşte fiecare familie din sat, a şcolii şi a grădiniţei, astăzi satul nu ar fi avut aceste rezultate. Din anul 2011, până în prezent, de Serviciul APP au beneficiat 41 de copii. Domnul primar afirmă cu optimism că datorită faptului că oamenii din sat au înţeles beneficiile acestui serviciu, este posibil ca numărul familiilor de APP şi a copiilor luaţi în plasament, să crească. De altfel, „Sătucul Asistenţilor Parentali Profesionişti”, aşa cum l-a supranumit în glumă asistentul social comunitar, Nina Uncu, este tot mai aproape să adeverească această remarcă, având în vedere numărul candidaţilor la APP, care este în continuă creştere. Printre problemele existente în Republica Moldova, care determină abandonul (inclusiv cel social) al copiilor, se numără lipsa unui loc de muncă, a unei surse de existenţă stabile, iar de cele mai dese ori, ca „soluţie”, părinţii aleg să plece la muncă peste hotare, lăsându-şi copiii acasă. Or, migraţia, la rândul ei, a generat alte consecinţe asupra dezvoltării copiilor. De cealaltă parte, Serviciul APP, deşi este un serviciu relativ nou pentru Republica Moldova, creează locuri de muncă pentru cei care doresc să aibă grijă de propriii copii la ei în ţară şi, totodată, să ofere, prin propriul exemplu, un model de familie acelor copii care, temporar se află în dificultate familială.

În acest context, primarul satului Bravicea susţine că deja tot mai multe persoane demonstrează interes faţă de posibilitatea de a presta Serviciul APP. În acelaşi timp, atât primarul, asistentul social, dar şi preotul sunt de acord că este nevoie de multă vigilenţă în selectarea persoanelor potrivite pentru asistenţa parentală profesionistă, care trebuie văzută ca un serviciu, nicidecum ca o „pomană”, „act de caritate” sau ca o posibilitate de rezolvare a unor interese personale din partea celor care doresc să devină asistenţi parentali profesionişti.

Pentru aceasta, a fost nevoie de o bună promovare a serviciului, o campanie corectă de informare a populaţiei, cu implicarea mass-media, care s-a realizat cu ajutorul Consiliului Raional şi cu suportul PPFC.

O altă posibilitate, mai puţin tradiţională, dar care se arată a fi foarte eficientă, ţine de implicarea civică a locuitorilor satului, printre care pedagogi, medici, sau alte persoane împuternicite de preot să vorbească public despre unele teme de natură moral-spirituală.

Astfel, unul dintre subiectele pe care intenţionează să-l abordeze biserica la o următoare şedinţă după slujbă, ar putea fi şi asistenţa parentală profesionistă, povestită de cei care prestează acest serviciu, de copiii care au trecut prin APP şi de alte persoane, care ar putea împărtăşi enoriaşilor beneficiile şi valoarea pe care o comportă această formă de plasament.