Pagina principala / Noutăţi / Asistentii Parentali Profesionisti au beneficiat de o instruire de două zile în Chişinău, la 19, şi 20 martie, 2013

Asistentii Parentali Profesionisti au beneficiat de o instruire de două zile în Chişinău, la 19, şi 20 martie, 2013

26 martie 2013

14 asistenti parentali profesionişti împreună cu specialiştii în protecţia drepturilor copilului, responsabili de dezvoltarea serviciului, din raioanele Teleneşti, Anenii Noi, Şoldăneşti şi Nisporeni au beneficiat de o instruire de două zile organizată de AO „Parteneriate pentru fiecare copil” în Chişinău, la 19, şi 20 martie, curent.

Scopul instruirii a constat în formarea şi consolidarea competenţelor profesionale ale asistenţilor parentali profesionşti în lucrul cu cei 20 copii care-i au în plasament.

Seminarul a abordat mai multe tematici semnificative precum sunt aspectele ce ţin de comunicarea cu copiii luaţi în plasament, etapele de adaptare a copilului in familia asistentului parental profesionist, relaţia asistent parental – copil – părinte, reintegrarea copiilor din plasament in familia biologica sau extinsa etc. Toate aceste subiecte au fost abordate într-un mod interactiv, din punct de vedere practic, participanţii avind posibilitatea să-şi expună părerea si sa discute problemele cu care se ciocnesc in relaţia cu copiii din plasament. In acelaşi timp formatul instruirii le-a oferit asistenţilor parentali profesionişti posibilitatea de a se împărtăşi cu experienţa acumulată, dar şi de a socializa - un lucru atât de important in activitatea profesională a APP.

Acest eveniment va fi urmat de o serie de activităţi instructive de acest gen, astfel încît sa fie acoperite toate raioanele care au copii plasați in familiile de APP, cu scopul ca practicile şi cunoştinţele acumulate de a fi preluate pentru a fi diseminate în continuare la nivel de raion, cu potenţialii viitori asistenţi parentali profesionişti.

Instruirea face parte dintr-un sir de activităţi menite sa consolideze calitatea prestării serviciului de APP din Moldova, precum si sa contribuie la extinderea acestui serviciu in întreaga tara astfel încît copiii in situaţie de risc sa poată beneficia de servicii de tip familial.

Desfăşurarea acestui eveniment a fost posibilă gratie suportul fundaţiei World Childhood din Suedia, care începând cu anul 2010 sprijină financiar dezvoltarea serviciului de asistenţă parentală profesionistă pe întreg teritoriul republicii, în cadrul proiectului “Susţinerea autorităţilor locale din Moldova în prestarea serviciilor familiale alternative de îngrijire copiilor lipsiţi de îngrijirea părintească”.