Pagina principala / Noutăţi / Lansarea oficială a Asociaţiei obşteşti ”Parteneriate pentru fiecare copil”

Lansarea oficială a Asociaţiei obşteşti ”Parteneriate pentru fiecare copil”

30 mai 2012

Lansarea oficială a Asociaţiei obşteşti ”Parteneriate pentru fiecare copil”.

La 24 mai a avut loc lansarea oficială a Asociaţiei obşteşti”Parteneriate pentru fiecare copil”, eveniment la care au participat Preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, miniştri, deputaţi, parteneri din străinătate şi presa.

”Parteneriate pentru fiecare copil” va continua reformele începute de „EveryChld”.

”Societatea civilă este un oponent al guvernării, dar în cea mai mare măsură este şi un partener. Vom susţine şi în continuare acest parteneriat pentru a atinge, cu eforturi comune, obiectivele de interes naţional”. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Parlamentului Marian Lupu în cadrul festivităţii de lansare oficială a Asociaţiei obşteşti ”Parteneriate pentru fiecare copil”.

Preşedintele Parlamentului a salutat lansarea noii asociaţii şi a menţionat că suntem martorii plecării pe un drum de sine stătător a unui proiect autohton, ceea ce constituie un proces evolutiv al societăţii civile.

Asociaţia ”Parteneriate pentru fiecare copil” este succesoarea organizaţiei ”EveryChild Moldova”, care de 15 ani activează în domeniul drepturilor copiilor din Republica Moldova.

Stela Grigoraş, directorul Asociaţiei "Parteneriat pentru fiecare copil” a menţionat că în această perioadă organizaţia a reuşit să realizeze cu succes mai multe proiecte, să schimbe în bine soarta multor copii, să contribuie la reformarea sistemului de protecţie a drepturilor copiilor în Republica Moldova.

Anna Feuchtwang, Director executiv al ”EveryChild” din Marea Britanie, a apreciat faptul că în perioada respectivă în Moldova s-a redus de două ori numărul copiilor din instituţiile rezidenţiale, a fost consolidat cadrul legislativ referitor la statutul familiei.

Prezentă al eveniment, Valentina Buliga, ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei a menţionat că parteneriatele între societatea civilă şi autorităţile statului au un rol important în domeniul protecţiei sociale a copilului şi familiei în dificultate.

”În vâltoarea transformărilor din ultimii ani, mulţi copii au rămas fără grijă părintească, au fost plasaţi în instituţii rezidenţiale şi nu ştiu ce înseamnă afecţiunea şi dragostea din partea părinţilor. Procesul de transformare a instituţiilor rezidenţiale se derulează cu succes în mare parte datorită societăţii civile, care a venit cu noi abordări, cu o nouă atitudine”, a menţionat Valentina Buliga.

Până în prezent, datorită ”EveryChild” au fost elaborate şi aprobate 10 politici guvernamentale noi. Circa 10 mii de copii nu au fost separate de familii graţie intervenţiei acestei organizaţii. Cu suportul ”EveryChild” au fost reorganizată fiecare a doua instituţie rezidenţială din R.Moldova. Astfel, 10 din cele 20 de instituţii intrate în procesul de reorganizare în anul 2007, au fost acoperite de această structură. Patru şcoli pentru copii cu nevoie special au fost închise, fiind formate zeci de servicii de alternative internatelor.

Organizaţia a colaborat cu autorităţile locale din 26 de raioane pentru a dezvoltrea de servicii sociale care ar permite copiilor să locuiască împreună cu părinţi sau familia extinsă şi să nu fie plasaţi în instituţiile rezidenţiale.