Pagina principala / Noutăţi / Marș de sensibilizare organizat de adolescenții din s. Pîrlița, Ungheni

Marș de sensibilizare organizat de adolescenții din s. Pîrlița, Ungheni

10 septembrie 2019

20 de tineri din s. Pîrlița, Ungheni au mers 4 km, au împărțit pliante și au vorbit locuitorilor comunității despre importanța unui mod sănătos de viață. Adolescenții au scandat mesaje: ”Spune da pentru sănătatea ta”, ”Dreptul meu, alegerea mea”, etc., promovând, astfel, în rândul comunității lor importanța modului sănătos de viață prin prevenirea comportamentelor de risc: consum de alcool, de droguri, sarcinile în adolescență, etc.

Tot în aceiași zi, școala din comunitate a organizat un seminar la care au participat părinți, profesori, adolescenți, medicul și preotul. Toți împreună au discutat și au trasat acțiunile pe care trebuie să le întreprindă comunitatea pentru soluționarea problemelor cu care se ciocnesc tinerii, cum ar fi: introducerea orei opționale ”Educația pentru sănătate”, discuții ți întrevederi tematice cu părinții și tinerii, etc.

Școala din Pîrlița, Ungheni este una din cele 15 școli din raioanele Cahul, Orhei, Rezina, Făleşti și Ungheni, care au primit mini-granturi pentru promovarea educației pentru sănătate în comunitatea lor. Acțiuni similare: expoziții de desene, TVC, teatru social, flash-mob-uri, zugrăvirea spațiilor publice etc. vor fi organizate și în celelalte 14 localități în toamna anului curent.

“Educația pentru sănătate” este o disciplină opțională și se predă elevilor din clasele I-XII în baza solicitării. În anul de studii 2018 – 2019 peste 19, 000 de adolescenți au solicitat să învețe această disciplină, ceea ce constituie doar 10% din numărul total de adolescenți care au nevoie de astfel de informații.

Începând cu anul 2018, în total, 37 localități din raioanele Cahul, Orhei, Rezina, Făleşti și Ungheni participă în cadrul Programului UNFPA de promovare a educației pentru sănătate a tinerilor, realizat în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, A.O. Parteneriate pentru Fiecare Copil și Centrul Educațional Pro Didactica.