Planurile detaliate de transformare și închidere, după caz, a instituțiilor rezidențiale pentru copii din țară sunt discutate și elaborate, timp de două zile, la un atelier național de planificare, cu participarea a cca 80 de reprezentanți cheie ai autorităților de asistență socială/protecție a copilului din Republica Moldova, partenerilor de dezvoltare și ai organizațiilor societății civile.
În cuvântul său de deschidere, Igor Chișcă, Șeful Direcției politici de protecție a drepturilor copiilor și familiilor cu copii a Ministerului Muncii și Protecției Sociale, a subliniat că în ultimii cincisprezece ani, Republica Moldova a înregistrat progrese semnificative în reforma sistemului de îngrijire alternativă a copiilor și închiderea instituțiilor de tip rezidențial. Acestea includ un cadru normativ și politic puternic care sprijină îngrijirea familială și serviciile sociale, consolidarea și extinderea îngrijirii alternative de tip familial. ”O reducere a numărului de copii aflați în îngrijire rezidențială de la 17.000 copii în 1995 la mai puțin de 600 - în 2024 și un angajament ferm de a îndeplini obiectivul de zero copii în instituții, reflectă, de asemenea, angajamentul Moldovei în procesul de aderare la Uniunea Europeană” a spus dl Chișcă.
”Prin Programul Național pentru Protecția Copilului pentru anii 2022-2026, Guvernul și-a asumat prioritizarea îngrijirii copilului în familie. Ne-am conjugat eforturile cu partenerii noștri de dezvoltare în contextul reformei sistemului de îngrijire, prin realizarea unei evaluări a tuturor instituțiilor rezidențiale și a centrelor de plasament temporar, de stabilire a unui moratoriu privind noile plasamente în îngrijire rezidențială și asigurarea reintegrării în familie, sau a plasamentului în îngrijirea alternativă de tip familial a copiilor din instituțiile incluse în procesul reorganizării/închiderii”, a subliniat dl Chișcă.
Ludmila Ungureanu, Directorul Inițiativei Changing The Way We Care Moldova (CTWWC), a menționat că “CTWWC s-a angajat să susțină Ministerul Muncii și Protecției Sociale în transformarea tuturor instituțiilor rezidențiale pentru copii din țară, iar atelierul de astăzi este un pas important în operaționalizarea acestui obiectiv. Echipe regionale din toată țara elaborează planuri de implementare a procesului de reorganizare/lichidare în fiecare regiune, cu termene concrete de realizare, și echipe responsabile de implementare. Astfel ne propunem să avem – 10 planuri regionale de implementare (conform structurii organizatorice ATAS), un plan de transformare a instituțiilor din municipiul Chișinău și un plan de transformare a instituțiilor din UTA Găgăuzia.
Evenimentul este organizat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, cu susținerea Inițiativei CTWWC, UNICEF Moldova, Parteneriate Pentru Fiecare Copil, CCF Moldova și Keystone Moldova.
CTWWC este finanțată de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Fundația GHR.