Pagina principala / Noutăţi / Mai multe familii refugiate din Ucraina stabilite în raioanele Căușeni și Ștefan Vodă vor beneficia de un program de educație parentală

Mai multe familii refugiate din Ucraina stabilite în raioanele Căușeni și Ștefan Vodă vor beneficia de un program de educație parentală

3 iunie 2024

10 asistenți sociali comunitari și cadre didactice din raioanele Căușeni și Ștefan Vodă participă, timp de două zile, la formarea de formatori în implementarea "Programului de educație parentală pentru familiile strămutate din Ucraina", pentru a sprijini părinții refugiați (în special mamele) din Ucraina. Viitorii practicieni urmează să desfășoare programul în localitățile lor, astfel contribuind la susținerea familiilor strămutate și consolidarea relațiilor pozitive cu copiii lor.

Potrivit Irinei Spivacenco, manager proiect, AO "Parteneriate pentru fiecare copil" /PPFC/, în anul 2023, de astfel de instruire au beneficiat alți 10 profesioniști, care au desfășurat deja acest program pentru cca 500 de părinți și copii refugiați din Ucraina stabiliți în mun. Chișinău și raioanele Căușeni și Ștefan Vodă. "Acest program inedit a reușit să contribuie la îmbunătățirea stării de bine a familiilor și să consolideze relațiile între părinți, bunei și copii, care trec prin situații de stres și nu pot, deseori, face singuri față problemelor cu care se confruntă. Ne apropiem de finalul proiectului și în acest sens ne-am propus să extindem numărul de practicieni formați, pentru a multiplica practicile bune și a da posibilitatea unui număr mai mare de copii și părinți să beneficieze de program, chiar și după finalizarea proiectului, ținând cont și de numărul mare de solicitări din partea participanților", a subliniat dna Spivacenco.

"Programul de educație parentală pentru familiile strămutate din Ucraina" reprezintă un curs de două zile, structurat în 4 sesiuni cu părinții, inclusiv sesiuni comune părinte-copil, care vor contribui la reducerea stresului și asigurării stării de bine a părinților, la încurajarea parentingului receptiv și sensibil, precum și la sprijinirea familiilor pentru a-și consolida relațiile și pentru a petrece mai mult timp împreună, într-un mediu încurajator și distractiv. De asemenea, programul dat conține, inclusiv activități pe care părinții le pot încerca desinestătător acasă, la fel acesta încurajează participanții la grup să păstreze legătura între ei, între sesiuni și după finalizarea acestora pentru crearea unui grupul de suport, etc.

Programul se va desfășura în Republica Moldova până în luna iunie 2024. Până la moment, prin intermediul acestuia au fost susținute 560 de familii strămutate și băștinașe, din cele trei regiuni menționate.

Trainingul este organizat în proiectul "Răspuns umanitar integrat în Ucraina, Polonia, Moldova și România pentru ucrainenii și pentru resortisanții țărilor terțe afectați de conflict" finanțat de Ministerul Federal al Afacerilor Externe al Germaniei prin intermediul Diakonie Katastrophenhilfe (DKH), implementat de APSCF, în parteneriat cu mai multe ONG-uri, inclusiv PPFC.