Pagina principala / Noutăţi / Cu suportul UE în 5 raioane ale țării este lansat Programul de educație parentală ”Mellow Parenting”

Cu suportul UE în 5 raioane ale țării este lansat Programul de educație parentală ”Mellow Parenting”

31 octombrie 2016

Raioanele Cahul, Călărași, Fălești, Nisporeni și Ungheni lansează implementarea programului de educație parentală ”Mellow Parenting”, în cadrul unui proiect finanțat de Uniunea Europeană. Grupul de practicieni care vor fi implicaţi în prestarea programului de educație vor beneficia în perioada 31 octombrie – 4 noiembrie curent, de instruire oferită de către organizaţia ”Mellow Parenting” din Marea Britanie. Practicienii urmează să fie licenţiaţi de organizaţia britanică, după o perioadă de aplicare a programului.

Evenimentul este organizat în cadrul proiectului finanțat de Uniunea Europeană ”Sporirea accesului copiilor cu necesități speciale la servicii comunitare de suport și educație în primii ani de viață” implementat de AO ”Parteneriate pentru fiecare copil” /PPFC/.

Programul ”Mellow Parenting” are drept scop sprijinirea părinților în dezvoltarea competențelor parentale la diferite etape de dezvoltare a copilului şi se bazează pe principiile de atașament, învăţare socială și teoria comportamentului cognitiv. Formatul de consolidare a competențelor parentale include 14 ședințe de grup cu părinți care au copii cu vîrsta cuprinsă între 0 și 5 ani. În cadrul acestora, părinții învăță particularitățile de dezvoltare a copilului, cum să creeze un atașament sănătos cu copilul lor, astfel contribuind la o dezvoltare armonioasă a copilului și a relației dintre ei. Activitățile presupun participarea în paralel pentru părinți și copii.

Rezultatele programului Mellow Parenting, desfăşurat în Scoţia în anii 2013 şi 2014, arată o reducere semnificativă a cazurilor de depresie și anxietate la părinţi, o creștere a încrederii în sine a acestora, o scădere a comportamentului negativ la copii, precum și o reducere a numărului certurilor, ca urmare a comportamentului provocator.

Programul ”Mellow Parenting” este unul din cele 4 programe și instrumente de lucru cu copiii cu necesități speciale incluse în cadrul Proiectului ”Sporirea accesului copiilor cu necesități speciale la servicii comunitare de suport și educație în primii ani de viață” implementat de PPFC, în colaborare cu consorțiul format din Organizațiile Mellow Parenting și HealthProm din Marea Britanie, cu susținerea Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Ministerului Educației și a administrațiilor publice locale din cele cinci raioane beneficiare ale proiectului. Proiectul în valoare totală de 680,000 euro este finanțat de Uniunea Europeană.