Pagina principala / Noutăţi / Cu suportul Uniunii Europene, vocea copiilor din consiliile consultative ale copiilor prezentă la Forumul Național al Copiilor, ediția a VII-a

Cu suportul Uniunii Europene, vocea copiilor din consiliile consultative ale copiilor prezentă la Forumul Național al Copiilor, ediția a VII-a

21 noiembrie 2023

Kira Nichiforova și Vilena Sarsaman, membre ale Consiliului Consultativ al Copiilor /CCC/ din r. Taraclia au participat, astăzi, la Forumul Național al Copiilor, organizat de Avocatul Poporului pentru Drepturile Copilului.

Evenimentul aflat la cea de-a VII-a ediție, aduce împreună copii activi în domeniul promovării și monitorizării respectării drepturilor copiilor și reprezintă o platformă de dialog, exprimare și consultare pentru copii. Aceasta le oferă, astfel, oportunitatea de a-și exprima opinia cu privire la problemele care îi afectează și de a interacționa cu autoritățile publice în procesul de identificare și soluționare a acestor probleme.

În mesajul transmis participanților forumului, Kira Nichiforova și Vilena Sarsaman au menționat că "pe parcursul activității CCC, tinerii consilieri au beneficiat de mai multe ateliere de informare, ședințe comune cu reprezentanții structurilor teritoriale de asistență socială, care au contribuit la dezvoltarea abilităților lor, inclusiv de monitorizare și evaluare a serviciilor, politicilor și programelor locale, prin prisma respectării drepturilor copilului. "Noi, membrii CCC Taraclia am avut ocazia să monitorizăm și evaluăm cinci centre de resurse ale instituțiilor de învățământ din raion, pornind de la cele 8 domenii de bunăstare ale copiilor: de a fi în siguranță, realizat, activ, responsabil, sănătos, îngrijit cu afecțiune, respectat și inclus. Putem afirma cu siguranță că recomandările evaluării noastre, care au fost prezentate la final factorilor de decizie locali au fost auzite și apreciate", au spus tinerele consiliere.

Cu suportul partenerilor noștri de dezvoltare, din anul 2014 și până în prezent, Consilii Consultative ale Copiilor au fost create în 14 raioane ale țării. Peste 800 de tineri consilieri au pledat ca vocea tuturor copiilor, inclusiv a celor plasați în servicii sociale să fie auzită atunci când se iau decizii care îi privește.

Consiliul Consultativ al Copiilor din r. Taraclia, precum și din raioanele Cantemir, Cimișlia și Ștefan Vodă au fost create în Proiectul "Edificarea unei societăți în care fiecare fată și băiat își realizează potențialul la maxim cu respect și demnitate", implementat de "Parteneriate pentru Fiecare Copil" și CNFACEM, cu suportul financiar al Uniunii Europene.