Pagina principala / Noutăţi / Cu suportul Uniunii Europene, programul de asistență psiho-socială PANDA va fi extins în alte patru raioane ale țării

Cu suportul Uniunii Europene, programul de asistență psiho-socială PANDA va fi extins în alte patru raioane ale țării

7 decembrie 2021

Chișinău, 07 decembrie. Uniunea Europeană oferă asistență pentru implementarea Programului de asistență psiho-socială PANDA în raioanele Cantemir, Cimișlia, Ștefan Vodă și Taraclia. În acest sens, în zilele de 7-8 decembrie curent, 17 de practicieni din cele 4 raioane vor fi instruiți pentru a presta Programul PANDA în comunitățile lor.

Programul PANDA este un program educațional cu elemente terapeutice pentru copiii și adulții care se află, sau locuiesc în același anturaj cu persoane dependente de alcool. Participanți în program pot fi grupuri de copii cu vârsta de la 4 la 14 ani și grupuri formate din părinții acestora, care nu sunt dependenți de alcool. Beneficiarii sunt antrenați în diverse activități educative și pot primi, de asemenea, asistență în cadrul ședințelor individuale sau de grup. Participarea la program a părintelui care nu este dependent de alcool, în paralel cu copilul, dezvoltă sentimentul de unitate și oferă subiecte comune pentru comunicare.

Acest program urmăreşte schimbarea atitudinii copilului faţă de propria situaţie şi faţă de situaţia din familie, îmbunătăţirea stării psiho-emoţionale a copilului din familia afectată de consumul de alcool, îmbunătăţirea autoaprecierii, susţinerea copilului pentru a avea o reuşită şcolară mai bună, şi pentru a relaţiona mai bine cu semenii din comunitate, prevenirea consumului de alcool de către copii, etc.

Programul PANDA a fost adaptat pentru Republica Moldova și implementat, începând cu anul 2015, de AO ”Parteneriate pentru fiecare copil” în 11 raioane ale țării, după modelul Ersta Vandpunkten din Suedia.

Atelierul de instruire are loc cu suportul financiar al UE în cadrul proiectul "Edificarea unei societăți în care fiecare fată și băiat își realizează potențialul la maxim cu respect și demnitate".