17 specialiști din 10 Structuri Teritoriale de Asistență Socială (Ungheni, Călărași, Orhei, Rezina, Șoldănești, Telenești Fălești, Sîngerei și Glodeni) care fac parte din Agențiile Teritoriale de Asistență Socială /ATAS/ Nord – Vest, ATAS Centru – Vest și ATAS Centru – Est vor deveni facilitatori în desfășurarea Programului de educație parentală ”Mellow Parenting”. În perioada 19-20 septembrie și 4 octombrie curent, cu sprijinul UNICEF, reprezentanții celor trei ATAS își vor dezvolta competențele necesare pentru a implementa programul în comunitățile lor.
În cuvântul său de salut Irina Spivacenco, coordonator proiect ”Parteneriate pentru Fiecare Copil” /PPFC/ a subliniat că ”Politicile publice naționale în domeniul protecției copilului au trasate obiective și priorități clare pentru dezvoltarea și consolidarea serviciilor și programelor destinate consolidării familiei și reducerii violenței asupra copiilor. Printre inițiativele esențiale care susțin aceste eforturi se numără Programul de educație parentală ‘Mellow Parenting’. Programul sprijină familia în dezvoltarea unei relații puternice, non-violente și afectuoase, bazate pe comunicare și respect reciproc cu copiii lor. Participând la acest program, părinții devin mai siguri pe ei, mai răbdători, deschiși, comunicativi, mai puțin deprimați și își îmbunătățesc relația cu copiii lor”, a declarat dna Spivacenco.
Atelierul de formare este organizat în Proiectul ”Fiecare fată și băiat este protejat și împuternicit să își realizeze potențialul cu demnitate” finanțat de UNICEF și implementat de AO ”Parteneriate pentru fiecare copil” în colaborare cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale, precum și Agențiile Teritoriale de Asistență Socială /ATAS/ Nord – Vest, Centru – Vest, Centru – Est.
Programul de educație parentală ”Mellow Parenting” este format din 14 sesiuni de grup și are scopul de a sprijini părinții în dezvoltarea competențelor parentale la diferite etape de dezvoltare a copilului, începând cu cea prenatală, şi până la vârsta preșcolară și se bazează pe principiile de atașament, învăţare socială și teoria comportamentului cognitiv. ”Mellow Parenting” a fost preluat din Marea Britanie și lansat în Republica Moldova în anul 2016, fiind bazat pe evidențe și cunoștințe în abordarea traumei. Până în prezent au fost instruiți și acreditați peste 30 de practicieni în Mellow Parenting, care au desfășurat grupuri pentru cca 350 cupluri părinte-copil din 12 raioane ale țării și mun. Chișinău.